През последните месеци специализираните ИТ издания говорят почти изцяло за изкуствения интелект (AI) и неговото навлизане във всички аспекти на ежедневието ни. Сякаш изведнъж всичко стана AI. Новините от ИТ бранша са доминирани от различните новости (или гафове) на умните алгоритми и от амбициозни прогнози, че можем да очакваме бляскавото бъдеще на технологията, която ще промени цели индустрии, животи и обществото като цяло.

Публикуваха първия филм, направен почти изцяло от изкуствен интелект (видео)

Всичко това звучи интересно и в немалка степен е напълно възможно да се случи. Особено, ако AI реализира своя рекламиран огромен потенциал. Но също така цялата тази еуфория може да е малко прибързана. Ако съдим от множеството заглавия и реакции, човек може да приеме, че изкуственият интелект вече е тук и то в пълния си блясък.

Дори и Бил Гейтс, който традиционно е доста дипломатичен и премерен в думите си, обяви в своя сайт, че „ерата на изкуствения интелект вече е започнала“. Той също се изказа много амбициозно за тази технология, като обяви, че е едва втората разработка, която наистина го е впечатлила през целия му живот. Изрично похвали компанията OpenAI, която разработва ChatGPT, от който пък тръгна цялата еуфория по технологията.

Какво е ChatGPT? Всичко, което трябва да знаете за чатбота

Прекрасно, но…

Трябва да се обърне внимание на някои допълнителни детайли. Първо, Microsoft е основен инвеститор в OpenAI, като по-рано тази година обяви мултимилиардни инвестиции в компанията. Освен това софтуерният гигант вече активно използва умните алгоритми на OpenAI и планира да ги интегрира във всички свои услуги. Макар и Бил Гейтс вече да няма ръководна роля в Microsoft, не е изненада, че той също споделя големия ентусиазъм на създадената от него компания за технологията, в която тя инвестира милиарди.

Белгиец се самоуби след комуникация с чатбот

Но не всички споделят огромния ентусиазъм. Дори се появи онлайн подписка, инициирана от неправителствената организация Future of Life, която призовава за спиране на разработката и експериментите с AI за поне шест месеца. Организацията предлага през това време да се договорят общи стандарти и мерки за гарантиране, че изкуственият интелект ще е винаги безопасен и полезен за хората и обществото. Сред подписалите се е и Илон Мъск, който е от изявените скептици по отношение на AI. Но и Институтът е финансиран от него.

Подписката предизвика остра полемика в бранша, тъй като тя цитира различни проучвания за рисковете от AI. Някои от авторите им обаче се разграничиха от инициативата и дори заявиха, че проучванията им са цитирани неправилно или с цел да представят ситуацията по-страшна, отколкото е.

Ще успеят ли чатботовете да се наложат като следващата водеща технология

И все пак никой не отрича, че рискове има. Изкуственият интелект може да бъде манипулиран чрез данните, с които се обучава. А реалните ситуации с чатботовете показват, че има и много казуси и ситуации, с които не се справя.

Отделно, цялото това внимание за момента е насочено към чатботовете. И макар някои от способностите им да са впечатляващи, това си остава само малка част от реалния потенциал на изкуствения интелект. За момента чатботовете са обучени да вършат само определени, строго ограничени задачи и тепърва има да се развиват да се справят самостоятелно с казуси, които не са им предварително познати.

Италия блокира ChatGPT

Успеваемостта на технологията също е много разнопосочна. Бил Гейтс, например, заяви, че ChatGPT се е справил перфектно с един от най-сложните независими изпити по биология. В същото време обаче елементарни предизвикателства на обикновени потребители напълно объркват чатбота. Например той е твърдо убеден, че в снимка на автомобил „вижда“ човек дори и след като потребителят опише какво има реално на снимката (информация, която ботът използва за обучението си).

Истинският AI е далеч

Противно на масовите заглавия, ИТ браншът все още не е никак близо до истинската цел – изкуствен интелект, който да конкурира човека. От гледна точка на бързина и сегашните алгоритми са много по-бързи. Все пак ChatGPT може да напише цяла програма или разказ за няколко минути, докато на човек ще са му нужни часове или дори дни.

Албанката, която създаде ChatGPT: Коя е Мира Мурати

Но чатботът може само да пише според указанията и базира написаното на наличното в базите данни. Човешкият мозък може да мисли и генерира много повече и по-сложни идеи. Целта на ИТ индустрията е един ден да има изкуствен интелект, който да може да конкурира човека по начин на мислене, когнитивност, съобразителност и т.н.

За момента тази цел е доста далечна. Но индустрията действително може много бързо да я доближи, когато намери правилния път. Засега обаче е рано да се каже, че сме достигнали повратната точка на изкуствения интелект.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм