Смяната на времето, която обикновено се нарича преместване на часовника, се извършва два пъти в годината - през последната неделя на март и последната неделя на октомври. В повечето държави в Европейския съюз, включително и България, тази смяна наричаме преместване на лятното часово време към зимното часово време.

Как да спите така, че да живеете пет години по-дълго?

Традиционно смяната на часовника се извършва, за да се спестява енергия. През лятото, когато денят е по-дълъг, когато светлината на Слънцето ни позволява да ставаме по-рано и да лягаме по-рано, преместването на часовника ни дава възможност да използваме по-малко изкуствено осветление и да спестим енергия. Смяната на часовника обратно през зимата позволява да има повече светлина в сутрешните часове, когато най-много хора стават за работа или училище.

Защо не се наспивате и как да промените това

Снимка: Pexels

Въпреки това има дискусии за това дали преместването на часовника наистина ни спестява енергия и дали е необходимо да продължим да го извършваме. Някои изследвания показват, че преместването на часовника може да доведе до нарушаване на биоритъма на организма ни и да доведе до проблеми със съня и здравето.

Убиец №1 на съня и как да се справим с него за 15 минути

Към началото на 2023 г. има няколко държави, които не извършват преместване на часовника два пъти годишно:

  • Русия се отказа от преместването на часовника през 2014 година. Решението беше взето след провеждане на опит в различни региони на страната, който показа, че преместването на часовника няма значителен ефект върху икономиката и населението.
  • Исландия не извършва преместване на часовника от 1968 година. Причината е, че географското положение на страната предполага, че тя се намира на един час пред GMT (Greenwich Mean Time), което означава, че не е необходимо да се извършва промяна на часовника.
  • Беларус - от 2011 година Беларус е спряла да извършва преместване на часовника. Решението беше взето след провеждане на обществено обсъждане и проучване на мнението на населението.
  • Армения - през 2012 година Армения реши да спре да извършва преместване на часовника, като причината беше, че населението изпитвало здравословни проблеми след промяната на времето.
  • Казахстан - през 2018 година Казахстан се отказа от преместването на часовника. Решението беше взето след провеждане на дълга консултативна процедура с обществеността и бизнеса.

Учените обясниха връзката между липсата на сън и мазнини по корема

Преместването на часовника в много държави продължава да бъде обект на дискусия и проучвания. Все повече страни обмислят да спрат да го извършват, като се основават на множество фактори като научно изследване на последиците върху здравето и населението, икономически разходи и други социални фактори.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм