Компанията Apple пусна нова функция за спешни случаи на всички модели iPhone 14 в Австралия и Нова Зеландия, която позволява на потребителите да изпращат съобщения до службите за спешна помощ и да предупреждават семейството и приятелите си, ако имат нужда, дори са без телефонна връзка, предаде The Guardian. Функцията Emergency SOS работи, като се свързва директно със сателити, разположени на повече от 1000 км от Земята.

Защо понякога интернетът просто спира

Потребителите на iPhone 14 могат да се свържат със сателита, като се обадят на 000 в Австралия, 111 в Нова Зеландия, 911 в САЩ и 112 в Европа, и изберат бутона “Emergency SOS”, или като задържат страничния бутон, заедно с бутона за сила на звука. Функцията изпраща подробности за вашия спешен случай, местоположение, ниво на батерията на телефона и медицинско удостоверение, ако е активирано, до обучени специалисти по спешни случаи, които могат да комуникират допълнително чрез текст с лицето относно неговата ситуация и местонахождение.

И докато отдавна е мит, че държането на телефона ви във въздуха в различни посоки може да ви помогне да намерите обхват, сега това е метод, който работи с тази функция. Потребителят насочва телефона си към небето и се ръководи от интерактивен интерфейс, за да намери сателита.

“Пожертва поверителността за печалби“. Amazon ще плати 25 млн. долара за нарушени права на децата

Функцията вече е стартирана в САЩ, Обединеното кралство и части от Европа. До момента е спасила живота на 12 души.

Миналата година трима студенти използваха функцията, след като попаднаха в капан по време на пътуване в каньон на дълбочина от 500 метра. При ограничена видимост на небето те успяха да хванат сателит на всеки 20 минути, за да се свържат със службите за спешна помощ. Времената за реакция варират, но могат да отнемат дори само 15 секунди при ясни условия.

Защо повечето сайтове са “.com” и как благодарение на интернет малка държава влиза в ООН

Други двама души бяха спасени с помощта на функцията, след като колата им се отклони от път в Калифорния и падна в каньон. Новата функция за спешни SOS може също да предупреди родители, партньори или приятели. В спешна ситуация потребителите могат да изберат да изпратят препис от обмена на съобщения с обучената от Apple спешна помощ до 10 спешни контакта. Те могат също така да използват сателита чрез функцията “Find My app”, за да уверят семейството и приятелите си за местонахождението си, дори когато няма спешен случай – например по време на преход.

Без нужда от шофьор: Какви ще са автомобилите на бъдещето? (снимки)

„Някои от най-популярните места за пътуване са далече от утъпканите пътеки и просто нямат клетъчно покритие“, казва Грег Джосвиак, старши вицепрезидент на Apple, отговарящ за световния маркетинг. „С Emergency SOS чрез сателит гамата iPhone 14 предоставя незаменим инструмент, който може да осигури на потребителите помощта, от която се нуждаят, докато са извън мрежата.“

Джон Уолтърс, президент на селската противопожарна служба в Кобарго, казва, че функцията е безполезна, например, в летни горски пожари. Причината - гъстото одеяло от дим вероятно би попречило на свързване със сателит. Освен това „слонът в стаята е, че не всеки има iPhone 14“, казва той. Но допълва, че може да спаси в ситуации, в които хора са изгубени или ранени в отдалечен район, или в случаи, когато локализиран горски пожар заплашва нечий дом. Според Apple новата функция е създадена с експерти, за да зададе стандартни въпроси и протоколи, когато някой се обади на службите за спешна помощ.

Киберсигурността е важна не само на Земята, но и в Космоса

„Мога да си представя много ситуации, в които това би било много полезен инструмент, като например повреда на кола на самотен пустинен път или в планината, където хората излизат извън утъпканите пътеки“, казва той.

Набор от съществуващи функции на Apple преди това е помогнал за свързването на австралийците със службите за спешна помощ. Миналата година смарт часовникът на мъж от Аделаида се обажда от негово име на 000 от, тъй като функцията за разпознаване на катастрофа заключила, че е претърпял автомобилен инцидент.

Космическата надпревара не е глобална, а между щатите Колорадо и Алабама

iPhone също така погрешно е набрал спешна помощ, след като бърка друсането по време на возене с увеселително влакче, в автомобилна катастрофа. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм