Amazon трябва да плати 25 милиона долара, за да уреди обвиненията, че с гласовия си асистент Alexa компанията е нарушила правата,с вързани с поверителността на децата, предаде Би Би Си.

„Злоупотреба с данни“: ЕС глоби Meta с 1,2 млрд. евро

Компанията се съгласи да плати на Федералната търговска комисия на САЩ (FTC), след като беше обвинена, че не изтрива записите на Alexa по искане на родителите. Установено е, че са съхранявали чувствителни данни в продължение на години.

Как едно уволнение и солени глоби за паркиране доведоха до бизнес за милиарди?

Устройството за камера звънец на Amazon Ring също ще изплати сума, след като предостави на служителите неограничен достъп до данните на клиентите. Ринг ще трябва да брои 5,8 милиона долара на властите, според документ във федералния съд в окръг Колумбия.

Amazon стана най-скъпата марка в света

Жалбата на Федералната търговска комисия по отношение на Alexa твърди, че Amazon „на видно място и многократно е уверявал своите потребители, включително родители, че могат да изтрият гласови записи, събрани от системата“. Но компанията не прави това, съхранявайки данни в продължение на години и ги използва незаконно, за да помогне за подобряване на своя алгоритъм Alexa, се казва в жалбата.

При съмнение за завишена сметка: Подайте индивидуална жалба към Топлофикация

В изявление Самуел Ливайн, директор на Бюрото за защита на потребителите на FTC, обвини Amazon в „подвеждане на родителите, запазване на записите на деца за неопределено време и пренебрегване исканията на родителите за изтриване“. Компанията “пожертва поверителността за печалби“, допълва той.

По същия начин FTC казва, че Ring, който Amazon купува през 2018 г., позволява на „хиляди служители и изпълнители“ да гледат записи от личните пространства на клиентите. Те са можели да преглеждат и изтеглят чувствителни видео данни на клиенти за свои собствени цели, казва органът. Amazon обяви в изявление, че „Ring незабавно се е заел с проблемите, които са налице доста преди Федералната търговска комисия да започне своето разследване“. Но според жалбата един служител е прегледал хиляди видеозаписи, принадлежащи на жени, ползващи камери Ring, които „наблюдават интимни пространства в домовете им като техните бани или спални“. Служителят е спрян едва след като действията им са забелязани от колега, съобщава се още.

Инвестиция от $10 000 в коя компания се превръща в милион?

„Незачитането на поверителността и сигурността от страна на Ring изложи потребителите на шпиониране и тормоз“, казва г-н Ливайн. „Заповедта на Федералната търговска комисия изяснява, че поставянето на печалба над поверителността не се изплаща.“

Amazon информира: „Въпреки че не сме съгласни с твърденията на FTC относно Alexa и Ring и отричаме нарушаването на закона, тези споразумения оставят въпроси зад нас.“

Джеф Безос на 59: Историята му във факти

Компанията добавя, че ще продължи да измисля повече функции за поверителност от името на клиентите.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм