Ако не бе изгубил работата си и не бе натрупал глоби за паркиране на стойност 5000 долара, Марк Лоурънс може би никога нямаше да стартира своята компания за дигитално паркиране, пише Darik Buisness Review.

Днес 37-годишният Лоурънс ръководи SpotHero, която от създаването си през 2011 г. е обработила онлайн резервации за паркиране на стойност над 1 млрд. долара от най-малко 10 милиона шофьори в 300 града в САЩ и Канада.

„Десетилетия минават, преди да хванем татко отново за ръка”: Фотограф снима бащи и порасналите им синове

От SpotHero не предоставят данни за приохите си, но на уебсайта на компанията се посочва, че тя получава 35% дял от всяка резервация. Компанията има и други източници на приходи, като продажбата на анализи на ценови данни на продавачите на паркоместа.

Идеята за компанията се заражда след като Лоурънс имал проблеми с паркирането на колата си в центъра на Чикаго, докато работел като финансов анализатор за Bank of America.

“Нещото, с което винаги имах проблем, бе почистването на улиците,” казва Лоурънс пред CNBC, допълвайки, че заради напрегнатата си работата забравял да премества колата и да избягва трупането на глоби.

Русенски ученици създадоха биоразградима опаковка със семена

След като е съкратен през 2010 г. вследствие на Голямата рецесия, точно две години след началото на кариерата му в банковия сектор, той и съоснователите Джереми Смит и Лари Кис решават да канализират недоволството си в собствен бизнес.

“Цялата идея бе, че няма достатъчно места за паркиране и какво можем да направим, за да улесним паркирането?” казва Лоурънс.

Н. Ваньов: Шансът да фалира най-голямата икономика е минимален

Оказва се, че всъщност имало достатъчно места за паркиране, но хората просто не знаят къде са.

В свободното си време Лоурънс вече бил нахвърлял идеи във връзка с неефективното традиционно паркиране в градовете, при което шофьорите обикалят безкрайно в търсене на свободно място на улицата или спират на платен паркинг и се надяват на прилични цени.

През 2011 г. съоснователите пускат SpotHero като приложение, в което хора, които притежават паркоместа, можели да ги отдават под наем. Те започват с едно паркомясто, собственост на приятел на Лоурънс в близост до стадион Wrigley Field в Чикаго.

Изкуствен интелект помага на учените да предскажат дали ракът на гърдата ще се разпространи

Тримата инвестират 6000 долара от своите спестявания за покриване на първоначалните разходи, като създаването на първата версия на уебсайта на SpotHero и приложението, казва Лоурънс. Моделът им обаче бил погрешен, тъй като набирането на достатъчно места за паркиране, които са собственост на частни лица, можело да отнеме цяла вечност.

В продължение на година и половина съоснователите изпитват сериозно затруднения да оцеляват със 100 паркоместа преди да си осигурят партньорство с гараж, с което веднага си добавили 1000 нови места за паркиране. Тогава осъзнали, че не мислят достатъчно мащабно.

Писател използва AI, за да напише близо 100 книги за по-малко от година

До 2012 г. SpotHero вече генерирала 100 000 долара приходи на месец и била привлякла инвестиции от стартъп акселератора TechStars и инвестиционната компания Battery Ventures. Година по-късно SpotHero вече има офис в Ню Йорк и развива дейност в Милуоки, Бостън, Балтимор и Вашингтон, окръг Колумбия.

Разрастването представлявало предизвикателство, според Лоурънс. Много гаражи и собственици на паркинги управлявали бизнеса си недигитално от години. Някои от тях още работели само с кеш.

В отговор на това Лоурънс обикалял паркингите в различни периоди от деня, правел снимки на празните паркоместа и обяснявал как наемането на паркоместа при поискване би могло да помогне за решаването на проблема с колебанията в трафика, казва той.

Как еволюира “хоум офисът”: От 70-те години до днес

Компанията също така започва да предлага месечни карти за паркиране по договорка със собствениците на някои от тези паркинги.

До момента SpotHero е набрала 118 млн. долара финансиране, а Лоурънс казва, че иска да продължи да разширява обхвата ѝ, най-вече в Северна Америка.

Това е по-амбициозна цел, отколкото звучи. Индустрията за управление на паркинги на континента се оценява на милиарди долари, а от SpotHero изчисляват, че едва около 2% от пазара в момента е дигитализиран.

САЩ създадоха нов антибиотик с помощта на изкуствен интелект

“Ние сме малка капка в океана по отношение на по-големите пари, които се харчат за паркиране,” казва Лоурънс.

Компанията има и конкуренти, някои от които са на пазара отпреди SpotHero. Parkopedia, например, е основана през 2009 г. и развива дейност в над 90 страни по света. ParkMobile си партнира с градски власти и предоставя възможност на шофьорите да плащат за улично паркиране дигитално вместо постоянно да търсят монети за паркометри.

Тъй като голяма част от пазара е неразработен обаче, това остава много място за растеж за SpotHero и нейните конкуренти. “Ще генерираме милиарди долари годишно. Концентрирали сме се върху това,” казва Лоурънс.

Как изкуственият интелект ще преобрази музикалната индустрия

Ако не беше икономическата криза, той все още щеше да е банкер. “Ако икономиката бе в много по-добро състояние, вероятно щях да предпочета по-стабилно кариерно развитие,” казва той.

Вместо това, Лоурънс знае от опит, че и една на поглед стабилна работа може да изчезне и по тази причина той препоръчва на хората да се впускат в преследването на предприемачески идеи, „които ги въодушевяват“.

“Опитайте. Нямате нужда от милиарди рискови капитали. Можете да започнете лека-полека. Това направихме ние.”

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм