В подкаст интервю вокалистът на Smashing Pumpkins Били Корган сподели своите възгледи как наличието на развиващ се изкуствен интелект ще преобрази създаването на музика и музикалната индустрия като цяло. Неговото мнение не е толкова мрачно: “Щом новото поколение творци намерят изкуствения интелект за полезен, те няма да трябва като мен да висят в мазето си 10 000 хиляди часа, за да намерят и изслушат 50 семпъла. Творчеството винаги e билo въпрос на преценка и избор. Като се замисли човек, процеса не е толкова различен, просто за моето време той е бил аналогов.”

„Винаги съм била влюбена в Мик Джагър“. Интервю с Тина Търнър малко преди смъртта й

Генерирано изображение - Blue Willow AI

В областта на музиката AI се превръща в мощен инструмент, който има потенциала да преобрази създаването на музика и цялата музикална индустрия. Способността му да анализира огромни количества данни, да генерира мелодии и да предлага персонализирани препоръки отваря нова ера на иновации и творчество.

Алгоритмите имат възможността да научават модели и да генерират оригинални композиции. Тази способност отваря свят на възможности за музикантите, като им предоставя нови източници на вдъхновение и възможности за сътрудничество. Системите за композиране могат да помогнат на артистите да генерират мелодии, хармонии и дори да предлагат акордови прогресии, действайки като виртуални съавтори. 

Какво да очакваме от новия сънгъл на “LaTiDa“ - “Самота“

Генерирано изображение - Blue Willow AI

С изобилието от налична музика откриването на нови песни и изпълнители може да бъде първоначално стряскащо. Системите за препоръки помагат за справянето с това предизвикателство, като анализират предпочитанията на потребителите, слушателските им навици и демографските им данни, за да предоставят персонализирани препоръки за музика. Този вид персонализация подобрява преживяването на слушателя и създава по-дълбока връзка с музиката.

“Не можете да ме уволните от моя клуб”: Джо Роугън отвори “Корабът майка на комедията”

AI-базираните инструменти оптимизират процеса на музикално производство, спестявайки време и усилия за продуцентите и звукозаписните инженери. От автоматизирането на процесите на смесване и мастериране до подобряване на качеството на звука, алгоритмите на AI могат да анализират аудио записи, да прилагат корекции и да подобряват общата стойност на производството. Това позволява на музикантите да се фокусират повече върху творческите аспекти на своята работа.

Генерирано изображение - Blue Willow AI

В цифровата епоха е от съществено значение да се защитават интелектуалните собствености и да се осигурява справедливо възнаграждение за изпълнителите. Технологията на алгоритмите може да играе важна роля в наблюдението и откриването на нарушения на авторските права чрез анализиране на големи количества онлайн съдържание за неоторизираната употреба на защитени с авторски права творби. Освен това, системи, базирани на блокчейн и подпомагани от AI, могат да облекчат прозрачното разпределение на финанси, гарантирайки, че изпълнителите получават справедливо възнаграждение за своята работа.

Кание Уест няма да пусне новия си албум в стрийминг платформите

Изкуственият интелект е в позиция да революционизира създаването на музика и музикалната индустрия по положителен начин. От помощ в композирането и оптимизирането на производството до предоставяне на персонализирани препоръки и защита на авторските права, влиянието на AI е съществено. Въпреки че някои могат да изразят опасения за това, че ще замени човешкото творчество, истинският потенциал се крие в сътрудничеството между хората и технологиите.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм