Рапърът Кание Уест, който отскоро се представя и като Йе, обяви, че няма да пусне новия си албум "Donda 2" в стрийминг платформите, предаде Франс прес. 

Песните ще бъдат достъпни само на устройството "Stem Player", което е изключителна собственост на неговата компания.

Цената му е 200 щатски долара.

"Технологичните компании направиха музиката практически безплатна...", написа Уест в профила си в Инстаграм.

"Изпитвам същото чувство, както когато за първи път се преместих в Ню Йорк, за да се занимавам с музика. Не знаех какво ще се случи, но знаех, че трябва да се преместя", продължи 44-годишният изпълнител.

"Никой не може да ми плаща, за да бъда неуважаван. Ние сами определяме цената на нашето изкуство", допълни той. 

Не за първи път Кание Уест се обявява срещу стрийминг моделите и опитва нетрадиционни начини, за да се освободи от тях.

След като пусна албума си "The Life of Pablo" през 2016 г. - първо ексклузивно в платформата Тайдъл - той продължи да променя съдържанието му, като включи вокали, нови текстове и ремикси.

Миналата година рапърът представи последната си тава "Donda" на специално организирани събития, а когато най-накрая тя излезе в стрийминг платформите,  Уест заяви, че това е направено без разрешение.

Обявяването на новото устройство "Stem Player" е направено на фона на общественото недоволство срещу стрийминг платформата Спотифай, обвинена, че позволява да се разпространява дезинформация чрез подкасти, най-вече правени от комика Джо Роугън.

Този спор също така предизвика и дебат относно хегемонията на стрийминг платформите и техните бизнес модели, които плащат на музикантите малка част от получените приходи.

"Днес артистите взимат само 12 процента от парите, които тази индустрия прави. Време е да освободим музиката от тази потискаща система", написа Уест.

Спотифай - "необходимо зло" за по-слабо известните изпълнители

"Време е да поемем контрола...", категоричен е той. 

Новият албум "Donda 2" е планирано да се появи на пазара на 22 февруари, като певецът вече публикува списък с песните.

Продукцията излиза в момент, в който изпълнителят щедро споделя моменти от личния си живот и песимизъм заради перспективата да се раздели с Ким Кардашиян и с четирите им деца. Двамата са в процес на развод.

"Господи, моля те, събери семейството ни заедно отново", написа рапърът в един от постовете си в социалните медии. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук