Онколози от Обединеното кралство са разработили AI модел, за да предскажат дали агресивните форми на рак на гърдата ще се разпространят въз основа на промени в лимфните възли на пациента, предаде NY Post.

Изследването е публикувано в четвъртък в Journal of Pathology от Breast Cancer Now и е финансирано от учени от King's College of London. 

Писател използва AI, за да напише близо 100 книги за по-малко от година

Вторичен или „метастатичен рак на гърдата“ се отнася до случаите, когато раковите клетки на гърдата се разпространяват в други части на тялото.

Изследователите, които стоят зад проучването от миналата седмица, се надяват, че чрез използване на изкуствен интелект за анализиране на имунния отговор в лимфните възли на жени с тройно отрицателен рак на гърдата, те могат по-добре да преценят каква е вероятността болестта да се разпространи. 

САЩ създадоха нов антибиотик с помощта на изкуствен интелект

Ако клетките на рака на гърдата започнат да се разпространяват, пациентите обикновено се нуждаят от по-интензивно лечение. 

Все пак изследователите смятат, че е възможно да се предвиди дали раковите клетки ще се разпространят въз основа на техния имунен отговор. 

Как изкуственият интелект ще преобрази музикалната индустрия

Изследователите са тествали AI модела върху повече от 5000 лимфни възли, дарени от близо 350 пациенти на биобанки.

Като демонстрираме, че промените в лимфните възли могат да предскажат дали тройно негативният рак на гърдата ще се разпространи, ние надграждаме нашите нарастващи познания за важната роля, която имунният отговор може да играе при разбирането на прогнозата на пациента“, каза д-р Григориадис. 

Екипът планира допълнително да тества модела в центрове в цяла Европа.

Microsoft ще мотивира всеки да влезе в ерата на изкуствения интелект

Преходът от оценка на тъкан върху предметни стъкла под микроскоп към използване на компютри в Националната здравна служба набира скорост. Искаме да използваме тази промяна, за да разработим софтуер, базиран на нашия модел, който патолозите да използват в полза на жените с този труден за лечение рак на гърдата“, заяви д-р Григориадис. 

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм