Интересно метеорологично явление се наблюдава през последната седмица по Северното Черноморие, пише Darik Business Review.

Водата край бреговете на повечето популярни курорти в този район е "ледена", като на места температурата й не надвишава 10 градуса.

Най-дългите плажове в България

От филиала на Националния институт по метеорология и хидрология във Варна обясняват това с феномена ъпуелинг (upwelling) - издигане на дълбоководни студени води близо до бреговете от дълбочина 300–500 м заради вятър с посока от брега към морето.

Явлението води до понижаване на температурата на водата в близост до брега и повишаване на солеността й, посочват експертите.

"Сутринта на 24 юли по българско крайбрежие морската вода е била с температура между 23° и 26°, като до обяд на север от нос Калиакра до Дуранкулак тя се е понижила до 9-10°, в района на Шкорпиловци до 17°", посочват от НИМХ-Варна.

Промяна към повишение се очаква или при смяна на посоката на вятъра, или при силата му, допълват експертите.

На другия край на термометъра 

Океанските води край бреговете на Флорида драстично покачват температурите си.

Тази седмица метеоролозите следят отблизо показателя, тъй като се очаква подорение на световния рекорд. Регистрирани са температури на водата в станция Кий Уест до 33.5 градуса по Целзий.

В района на Manatee Bay показанията на термометрите достигат 38.3 градуса, според AP. Според метеоролога от Тампа Джеф Берардели, това е "най-високата температура на морската повърхност, регистрирана някога на Земята“.

За да онагледят колко топла е, всъщност, водата, метеоролозите я сравняват с нормалната температура за вана - между 32 и 40 градуса.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм