Покупката на нов автомобил представлява сериозна инвестиция, особено на фона на поскъпването на четириколесните возила през последните 2-3 години.

Статистиката показва, че цената на новите коли се е увеличила с близо 20 на сто за този период, пише Darik Business Review

12 нови Ferrari-та и 10 Lamborghini-та регистрирани през 2022 г. у нас

В момента на пазара офертите за нови автомобили с цена под 30 000 лева могат да се открият единствено в класа на т. нар. "малолитражки" (малките градски автомобили) и то основно за базовите модели. 

Ако се добавят т. нар. "екстри", или ако искате да се сдобиете със съвременен автомобил от среден клас, ще трябва да си приготвите поне 40 000 лева (без да броим оскъпяването по време на лизинга или кредита, ако решите да вземете колата на изплащане).

Кои са най-продаваните марки коли в ЕС за 2022 г.?

Така че, при тези ценови равнища, едва ли може да се говори за "евтини" нови автомобили, особено с оглед на средното равнище на доходите в България. 

Колко по-скъпо излиза на месец покупката и поддръжката на нов автомобил, в сравнение с кола на старо? 

Новите автомобили предлагат съвременни технологии, повече комфорт и защита, както и много по-нисък риск от непредвидени ремонти, тъй като по-голямата част от компонентите са включени в гаранционната поддръжка. 

Кога да слагаме летните гуми и защо

При покупката на автомобил на старо често изникват неприятни изненади, а отстраняването на неизправностите може да излезе доста скъпо. Но, въпреки това, покупката на употребявано возило почти винаги излиза много по-евтино, ако става въпрос за автомобили от идентичен клас. 

Въпросът е колко точно по-евтино? 

Нека да започнем от първоначалната цена. Както вече стана дума, ако говорим за покуката на автомобил от среден клас, тя варира в диапазона около 35-40 хиляди лева.

Кога се сменят спирачните накладки и дискове

Обезценката обаче започва в момента, в който изкарате колата от шоурума. Тя е най-силна в първите години на експлоатацията, след което отново се ускорява при изтичането на гаранционния период. 

Обявите в платформите за продажба на леки автомобили показват, че най-популярните автомобили от среден клас у нас (от типа на Volkswagen Golf, Skoda Octavia, Ford Focus и т. н.) на възраст 5-6 години се продават за около половината от първоначалната им продажна цена.

Без нужда от шофьор: Какви ще са автомобилите на бъдещето? (снимки)

Това означава, че ако сте си купили нов автомобил през 2017 го., например, и го продадете сега, ще реализирате загуба от 50% само от разликата в цената. 

Така че обезценката, в размер на около 20% годишно, със сигурност е на първо място в списъка на финансовите разходи при покупката на нов автомобил. При покупна цена от 40 000 лева, това означава (по най-груби сметки) 20 000 лева, или по 330 лева на месец.

За сравнение, ако си вземете 5-годишен автомобил, за следващите 5 години обезценката му ще е поне два пъти по-ниска, измерена като абсолютен разход на месец, т. е. около 165 лева. 

Кои са 10-те най-опасни пътища в Европа (снимки)

Веднага след този разход се нарежда застраховката Автокаско, която зависи от пазарната стойност. В изчисляването ѝ влизат и много други фактори, включително възраст и стаж на шофьора, мощност на двигателя, брой на останалите автомобили в семейството и т. н., но като цяло се движи в диапазона 4-5% от цената на автомобила. 

Това означава, че ако тя е 40 000 лева, в първата година ще платите каско от поне 2000 лева, във втората цената му ще се понижи до 1600 лева, в третата - до 1300 и т.н., като за първите 5 години ще е около 7000 лева, което прави по 116 лева на месец. 

Как да подготвим колата за зимата?

За сравнение, ако си купите автомобил на възраст 5 години, за същия период, докато стане на 10, ще платите застраховка в размер на под 4000 лева (67 лева на месец).

Кои са останалите разлики в поддръжката на нов автомобил и такъв на старо? 

Техническата поддръжка и разходът на гориво са два от основните компоненти в уравнението, от което зависи цената на месечните разходи за експлоатацията на превозното средство. 

Разходът на гориво обаче зависи от типа на използваното гориво, от мощността на автомобила, от неговото тегло и т.н. При автомобили от идентичен клас може да се очаква, че новият ще харчи по-малко, но разликата няма да е драстична (например, в рамките на до 10% в най-добрия случай). 

Нови свидетелски показания: Семерджиев сменял накладки по два пъти месечно

Колкото до техническата поддръжка, гаранцията на новите автомобили покрива смяната на някои компоненти, които евентуално биха дефектирали. Тоест, те ще бъдат сменени безплатно от дистрибутора.

Всеки, който е купувал кола втора ръка (а това е опитът на повечето български автомобилисти), знае, че може да се сблъска с доста скъпи ремонти.

Някои агрегати, като турбокомпресора, съединителя, горивните дюзи, климатичната система и др., са изключително скъпи за ремонт и подмяната на всеки от тях може да струва по няколко хиляди лева. Това е риск, който трябва да бъде калкулиран в потенциалните бъдещи разходи. 

Новото Порше по погрешка е пуснато 10 пъти по-евтино в Китай

Трябва обаче да се има предвид, че смяната на основни консумативи, катомасло, антифриз, спирачни накладки и т. н., не се покриват от гаранцията, но, за да е валидна тя, обслужването трябва да става в оторизираните фирмени сервизи на дистрибутора.

А там цената може да бъде по-висока, отколкото на други места, което в повечето случаи оскъпява процедурата. 

Трудно е да се изчисли точно с колко на месец, защото тези разходи са специфични за всеки модел и марка автомобили, особено при по-активна експлоатация. Но е факт, че разходите за обслужване са фиксирани, тоест е сигурно, че ще трябва да ги предвидите, докато тези за "спешни" ремонти на един автомобил втора употреба са само потенциални.

Поскъпна ли подготовката на колата за зимата тази година?

Но, като се има предвид, че 50% от автомобилния парк у нас е на възраст над 20 години, то вероятността да се изправите пред нуждата от подобен капиталов ремонт е много висока, а това означава, че за един петгодишен период на експлоатация те почти сигурно ще достигнат поне 4-5 хиляди лева, а в някои случаи дори и повече. 

При новата кола подобен риск отсъства, благодарение на гаранцията, но пък останалата част от периодичното годишно обслужване почти със сигурност ще е по-скъпа, така че част от "спестените" пари от извънредни ремонти ще отидат за нея.  

И така - колко по-скъпа е новата кола на месец? 

При покупката на нова кола на лизинг обикновено се изисква първоначална вноска от поне 20%, т. е. при цена от 40 000 лева тя ще е около 8000 лева, а месечната вноска за период от 5 години ще е около 470 лева на месец. 

Техническата изправност на автомобилите трябва да се проверява периодично

Ако решите да не ползвате лизингова схема, а потребителски кредит, то месечната вноска ще е около 790 лева на месец, но без първоначална вноска. 

При покупката на 5-годишен автомобил втора ръка с цена от 20 000 лева, лизингът ще е с първоначална вноска от 4000 лева и месечна от 250 лева. С потребителски кредит разходите възлизат на близо 400 лева месечно без първоначална вноска. 

Ако автомобилът е по-стар, например на 10 години, сумите падат почти наполовина, но пък и рискът, от гледна точка на евентуалните ремонти, се увеличава. 

„Michelin” се отказва от бизнеса си в Русия

В разходите за експлоатацията на колата, разбира се, се включват и много други неща - данък, застраховка Гражданска отговорност, смяна на гуми, винетки и др., но те не зависят толкова от възрастта на автомобила и, за целите на изчислението, приемаме, че са почти идентични за старите и новите автомобили (макар в някои специфични случаи да има сериозна разлика, например ако сравняваме нов електрически автомобил със стар с двигател с вътрешно горене). 

За идентичните класове обаче сметките показват, че новият автомобил се оскъпява средно с 350 лева на месец само с цената на покупката (или лизинга) и с още 165 лева от обезценката в предполагаемия 5-годишен период на експлоатация.

Каското добавя още 67 лева на месец, така че разликата само от тези три компонента става 570 лева месечно в полза на автомобила втора ръка. 

Тригодишен подкара Ferrari за 550 хил. долара (видео)

Това означава, че за 5 години от тях ще спестите близо 35 000 лева. Разбира се, ако предпочетете новия автомобил, срещу тези пари получавате повече удобство и сигурност, гарация, която покрива възможните технически "изненади" и, не на последно място - информация за цялата история на колата - все неща, които при покупката на автомобил на старо са, в най-добрия случай, под въпрос. 

От друга страна, "спестените" 35 000 лева за период от пет години (при избор на автомобил на старо) биха покрили всички възможни непредвидени ремонти, които могат да възникнат, освен ако не става въпрос за супер премиум модел (но там и първоначалната цена на покупката би била съвсем различна). 

Турция пуска първия си собствен електромобил

Важно уточнение е, че всички тези изчисления се базират на "средни" стойности, които биха могли да варират сериозно между отделните класове и модели.

Градските "малолитражки", например, се обезценяват доста по-бавно от моделите от високия клас, което означава, че при тях разликата в цената на новия и употребявания екземпляр ще е доста по-малка (съответно и спестените пари при избора на втория вариант). 

Както вече стана дума, при електрическите возила, които навлизат все повече на пазара, включително и в България, изчисленията са съвсем различни.

Там месечните разходи за експлоатация са много по-ниски, но това е за сметка на първоначалната покупна цена. Последващата подмяна на батериите, след изтичането на срока им на годност, също е много скъпа и трябва да бъде калкулирана в разходите. 

Заключението е, че покупката на нов автомобил е сравнително скъпо удоволствие за българските условия, но тя със сигурност носи своите предимства за хората, които са готови да платят въпрсната "премия". 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм