Това не са типичните кошмари, които обикновено сънувате веднъж, пише Darik Buisness Review.

Най-често повтарящите се сънища са негативни, като отнема време да ги преодолеете.

„Повтарящите се сънища са базирани или на много дълбоки житейски преживявания, или на проблеми на характера, като е някак гарантирано да се повторят в будния живот, защото са част от вас, а не еднократно събитие“, казва изследователят на сънища Дейрдре Барет, преподавател по психология в катедрата по психиатрия в Харвардското медицинско училище.

“Зашеметяващо красив и любезен“. Какво е да си съсед на Брад Пит?

Те се появяват по-често в детството, според Барет, но могат да продължат и в зряла възраст. Обикновено това се случва няколко пъти на месец или година.

Повтарящите се сънища може да са едни и същи всеки път или просто да разиграват едни и същи сценарии или притеснения, според експерти.

Трудно е да се оцени разпространението на този тип сънища, но всичко, което се появява многократно, си струва да бъде проучено, смята специалистът по медицина на съня д-р Алекс Димитриу, основател на Silicon Psych.

„Като психиатър съм склонен да мисля, че те носят някакво съобщение, което трябва да ви бъде предадено. Целта е да разберете какво е то. И когато го направите, повтарящите се сънища ще изчезнат“, казва д-р Димитриу.

Как са се изписвали яйцата в миналото (снимки)

Ето как да разберете какво задейства вашите повтарящи се сънища, според CNN.

Какво има в съня?

За някои повтарящи се сънища посланието е ясно - ако многократно сънувате, че закъснявате за училище или работа, вероятно сте нервни и се смятате неподготвени за тях. Но други може да нямат универсално значение, което изисква да се задълбочите, за да ги разгадаете.

„Не вярваме, че има универсални символи в тълкуването, а по-скоро съществува лична символна система на индивида и неговите асоциации към нещо“, казва Барет.

Често срещани теми на повтарящи се сънища са още смущение пред публика, чувство за неадекватност в сравнение с другите и опасност под формата на автомобилни катастрофи или природни бедствия, посочват Барет и Димитриу.

Влияе ли родният ни език на начина ни на мислене?

Някои хора имат сънища, въртящи се около безпокойство от изпит, дори ако не са били на училище от години, казва Барет. Това може да отразява общ страх от провал или усещане за съдене от авторитетни фигури.

Сънищата за загуба или увреждане на зъби може да са свързани със загуба на нещо друго в живота ви, чувство на безнадеждност или беззащитност или здравословни проблеми.

Когато се сблъскате с повтарящ се сън, запитайте се какво може да е посланието, казва Димитриу.

Хората са приемали наркотици в Испания преди 3000 години, установи проучване

Какво е отношението ви към нещата или хората в съня? Какви са вашите страхове и вярвания за тези неща? Кои са първите пет неща в живота ви, които може да го задействат или да са свързани с него? За какво наистина се тревожите?

„Определено смятам, че е добре да се опитвате да тълкувате сънищата си сам или с близък доверен човек, който може да види в тях неща, които ви убягват“, допълва Барет.

Хората с посттравматично стресово разстройство или тревожност по-често имат повтарящи се сънища, особено такива с тревожен характер, според Димитриу. Те произтичат от толкова тежка травма, че продължават да се връща като кошмари.

Истинската причина да включвате самолетния режим, докато летите

Понякога повтарящите се сънища могат да сочат и към биологични източници. „Хората със сънна апнея сънуват удавяне, задушаване, гигантски вълни, задъхване, попадане под вода и други“, казва Димитриу, когато, всъщност, изпитват прекъсване в дишането поради състоянието си.

Може да има и външни причинители, като аларма на кола или капещ кран, добавя той, които да предизвикат сънища със свързана тематика.

Как да се справите?

След като разберете какви са притесненията ви, излагането им в писмен вид преди лягане може да бъде полезно за елиминиране на негативните повтарящи се сънища и редуциране на стреса като цяло.

Коктейл от фентанил, хероин и метамфетамини отнел живота на Кулио

„За моите пациенти и за мен воденето на дневник е мощен инструмент“, посочва Димитриу. Медитирането също може да помогне.

Когато знаете какъв страх стои зад вашия сън, експертът препоръчва да приложите метода с три колони, използван в когнитивно-поведенческата терапия:

  • Каква е вашата първосигнална мисъл?
  • Какво е вашето първосигнално усещане?
  • Коя е базираната на реалността алтернативна мисъл?

Терапията с репетиция на сънища, известна още като терапия с репетиция на образи, може да бъде ефективна както за повтарящи се сънища, така и за кошмари. Този подход включва записване в детайли на елементите на съня, след което го пренаписвате, така че да завършва положително.

Най-важното хранене за деня: Какво е най-добре да закусваме?

Ако вашите повтарящи се сънища ви стресират, правят ви нещастни или влошават качеството ви на живот, трябва да потърсите професионална помощ, смятат експерти.

Може да има и друга причина

Повтарящите се сънища могат да произтичат и от лоша хигиена на съня, като лишаване от сън, консумация на кофеин и алкохол късно вечер, работа до късно и други. Основата на здравия сън, а и на здравословния живот, започват с пълноценния сън, посочват експертите.

Димитриу препоръчва ограничаване на разсейването, което пречи на времето ви за размисъл и обработка на информацията, като например прекарване на ненужно време на електронни устройства или непрекъснато запълване на тишината.

Фотоапарат, изгубен преди 13 години, бе върнат на собственика му с непокътнати снимки

Когато умът ви винаги е зает, информацията все някога трябва да се обработи и расте вероятността това са се случва в сънищата ви.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм