Когато Корал Амайи загубила своя цифров фотоапарат в река Колорадо преди 13 години, тя си помислила, че никога повече няма да го види. Но не подозирала, че през 2023 г. ще види отново своите ценни снимки, и всичко това благодарение на действията на напълно непознат, пише Today.

През 2010 г. Амайи се впуснала в пътуване, включващо рафтинг с надуваеми лодки по река Анимас със свои приятели, които наскоро се били оженили. По време на екскурзията Амайи паднала от своята лодка. Тя забелязала твърде късно, че фотоапаратът й липсва.

Авиокомпания дари на благотворителна организация изгубения багаж на свои пътници

„Когато стигнах до брега, малкият кабел, който прикрепяше камерата към ремъка и плаващото съоръжение, се беше скъсал“, казва тя пред Today.

Жителката на Аризона била ядосана, тъй като картата с памет на камерата съдържала снимки от сватбата на нейната приятелка. Амайи се надявала, че може би да успее да извади фотоапарата, но не след дълго осъзнала, че водата е твърде дълбока.

Издирван от Шенген автомобил е открит в Перник

„Върнах се в къщата на гаджето си и плачех неудържимо“, казва тя.

Историята се повтаря две години по-късно, когато Амайи отива на рафтинг във Вашингтон след сватбата на друг приятел и губи още една камера.

„Бях тъжна и от загубата на този фотоапарат, защото току-що се бяхме върнали от едномесечно пътуване и имах купища снимки от сватбата, а нямах компютър наоколо, на който да ги кача“, казва тя.

Три месеца по-късно: Полицията в САЩ откри изгубено куче с дрон

През годините Амайи понякога се замисляла за двете изгубени камери и е съжалявала, че не си е носила водоустойчиви такива и при двата случая. С течение на времето Амайи е загубила надежда, че някога ще види някоя от камерите отново. Но тук се намесва Спенсър Грейнер.

На 14 март Грейнер лови риба в река Анимас, когато внезапно открива първата камера, която Амайи е изгубила, ръждясала и кална. Той включил картата с памет в компютър и разбрал, че по някакъв странен начин снимките са запазени.

Facebook: Coral Elise Amayi

„Бях шокиран, че компютърът успя да прочете SD картата! Когато видях, че снимките са от сватбен празник, реших, че си струва да се опитам да намеря собственика“, казва Грейнер пред Today.

Автобусен шофьор намери и върна телефона на пътник

Добрият самарянин публикува някои от възстановените снимки в група във Facebook в Дуранго, Колорадо, на 15 март. В рамките на час младоженецът от сватбата коментира публикацията.

Facebook: Coral Elise Amayi

„Не можех да повярвам, че успях да намеря някого от снимките толкова бързо“, казва Грейнър.

Няколко дни по-късно Грейнър и Амайи започнали да комуникират и открили, че всъщност имат общи приятели.

Арестуваха мъж, задържал намерени портфейл и телефон за себе си

Амайи, която работи като учител по сексуално образование, е била в тоалетната на конферентен център, когато е научила новината.

Facebook: Coral Elise Amayi

„Станах и танцувах наоколо, докато миех ръцете си“, казва тя. „Просто трябваше да кажа на някого веднага. В следващата почивка никой от колегите ми не беше там, така че започнах разговор с непознат и му разказах историята, защото просто трябваше да я разкажа. Беше твърде диво.“

Малка и смъртоносна радиоактивна капсула изчезна в Австралия

След всички тези години Амайи не могла да си спомни какви снимки има на SD картата, така че се забавлявала, докато ги разглеждала, връщайки спомените.

Facebook: Coral Elise Amayi

Въпреки че добрата постъпка на Грейнър е оставила трайно въздействие върху живота на един непознат, той не смята, че това, което е направил, е толкова значимо.

„Не чувствам, че това, което направих, е нещо, което някой друг не би направил“, казва той. „Знаех си, че тези снимки са сантиментални за някого. Да отделя пет минути, за да направя публикация във Facebook, беше най-малкото, което можех да направя. Оказа се, че това беше всичко, което беше необходимо.“

Мария Добрева - кондуктрката, която върна 2250 лв. на възрастен мъж

Независимо от това, Амаий била трогната от действията на Грейнър. Тя се надява, че историята на откритата камера ще вдъхнови други хора да полагат усилия, за да съберат отново изгубените вещи с техните собственици.

„Може да ви изглежда незначително, но тази изгубена обеца може да е била нечие съкровище от баба му, тази шапка може да е последното нещо, което нечий брат му е дал, преди да умре“, казва тя. „Повечето хора биха били развълнувани да си върнат стар портфейл, дори ако вече им се е наложило да си извадят нови карти. Ако повече хора отделят време да се грижат за другите, светът ще бъде по-добро място.“

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм