Хората са приемали халюциногенни наркотици в Испания преди около 3000 години, според ново изследване, цитирано от Би Би Си. Учените казват, че останки от гробище в Менорка показват, че древните човешки цивилизации са използвали лекарства, извлечени от растения и храсти.

Коктейл от фентанил, хероин и метамфетамини отнел живота на Кулио

Смята се, че това е най-старото пряко доказателство в Европа за хора, приемащи халюциногенни наркотици. Те биха предизвикали делириум и халюцинации, установиха изследователите.

Мистериозна находка: Жена откри „нокът от динозавър“ в градината си (снимки)

Констатациите, публикувани в списание Scientific Reports, показват признаци на човешка дейност в пещерата Es Càrritx, в югозападната част на Менорка. Пещерата съдържа повече от 200 човешки гроба и се смята, че е служила като ритуално и погребално място в продължение на около 600 години, до 800 пр.н.е.

Изследователите установили, че веществата, които имали потенциала да бъдат доста силни, може да са били използвани като част от ритуали, провеждани в пещерата. Те може да са включвали шамани, "които са били в състояние да контролират страничните ефекти на растителните лекарства".

Археолози откриха един от най-старите надписи на кирилица

Анализът на кичури, които са били боядисани в червено по време на древните ритуали и може да са от повече от един човек, открива три психоактивни вещества. Заедно с атропин и скополамин, които предизвикват халюцинации, учените откриха ефедрин, който повишава енергията и бдителността.

Зомби апокалипсис: Нова дрога, разяждаща плътта, вдигна тревога в САЩ (видео и снимки)

Изследователите отбелязват също, че в пещерата са намерени контейнери със спираловидни мотиви, издълбани върху капаците. Някои учени, се казва в доклада, са свързали тези гравюри с "променени състояния на съзнанието" на човек, докато е под въздействието на халюциногени.

Археолози откриха най-древния вибратор в света: от времето на Римската империя

Предишни доказателства за праисторическа употреба на наркотици в Европа се основаваха на косвени доказателства като появата на наркотични растения в художествени изображения.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм