В продължение на няколко седмици Трейси МакКан наблюдаваше с ужас как синините, които беше свикнала да получава от инжектирането на фентанил, започнаха да се втвърдяват в броня от почерняла тъкан. Трябва да е попаднало нещо в кръвта, пише "NY Times".

Откриха наркотици в чушки, предназначени за затворник

Смяната на дилъра помогна. Хората казваха, че дрогата на всеки се допълва с нещо, което причинява ужасни, болезнени рани.

Сутрин се събуждах в сълзи, защото ръцете ми ерозираха“, каза 39-годишната Маккан.

В квартала й във Филаделфия и все по-често в зоните с наркотици в цялата страна, животински транквилизатор, наречен ксилазин - известен с улични имена като "tranq", "tranq dope" и "sombie drug" - се използва за натрупване на фентанил, което прави въздействието му още по-опустошително.

25-годишен мъж е в ареста заради притежание на дрога

Ксилазинът причинява рани, които избухват с люспеста мъртва тъкан. Нелекувани, те могат да доведат до ампутация. Той предизвиква безтегловност в продължение на часове, което прави потребителите уязвими за изнасилване и грабеж. Когато хората дойдат на себе си, удоволствието от фентанила отдавна е избледняло и те веднага жадуват за още. Тъй като ксилазинът е седатив, а не опиоид, той се противопоставя на стандартните лечения за преодоляване на предозирането с опиоиди.

Снимка: Getty Images

Повече от 90 процента от лабораторно тествани допинг проби във Филаделфия са били положителни за ксилазин, според най-новите данни.

Твърде късно е за Филаделфия“, каза Шон Уестфал, работник на терен в Prevention Point Philadelphia, 30-годишен център за здравни услуги в Кенсингтън - квартала в епицентъра на търговията с наркотици в града. 

Доклад на ЕС: Европа е новият център на наркобизнеса

Запасите на Филаделфия са наситени. Ако други места в страната имат избор да го избегнат, те трябва да чуят нашата история", заяви той.

Проучване, публикувано през юни, откри наличието на ксилазин в доставките на лекарства в 36 щата и окръг Колумбия. В Ню Йорк ксилазин е открит в 25 процента от пробите на лекарства, въпреки че здравните служители казват, че действителното насищането със сигурност е по-голямо. През ноември Администрацията по храните и лекарствата издаде общонационално предупреждение за ксилазин на четири страници до клиницистите.

Снимка: Getty Images

През декември Службата за национална политика за контрол на наркотиците заяви, че проследява разпространението отблизо, а списанието Pediatrics публикува анализ на три случая на поглъщане на ксилазин от малки деца.

Истинското разпространение на ксилазин обаче не е известно. Болниците не тестват за това. Някои държавни медицински експерти също не го правят рутинно.

Задържаха митнически инспектор, шофирал след употреба на марихуана

Наркотикът съществува в легална сива зона. Одобрен преди 50 години от FDA като аналгетик, предписан от ветеринарен лекар, той не е посочен като контролирано вещество за животни или хора и следователно не подлежи на строг контрол. По този начин не е бил в радара на федералните правоприлагащи органи за отклоняване или злоупотреба.

Снимка: Getty Images

"По горещите летни улици виждах хора, чиито рани бяха покрити с бълхи и червеи", разказва госпожа Маккан.

Самоунищожение в най-чистия му вид

Тази дрога буквално изяжда плътта ви. Това е самоунищожение в най- чистия му вид", каза тя.

Tranq dope е непрекъснато променлива смес от ксилазин, седатив и обикновено опиоид, като всеки тип лекарство се свързва с различни мозъчни рецептори. Въпреки че има достатъчно изследвания върху опиоидите, няма почти никакви изследвания върху ксилазин при хора. Въпреки че е открит при фатални свръхдози, при които са присъствали опиоиди, пряката му връзка с фаталността не е установена.

Наркотици под формата на бонбони засечени във Варна

Ксилазинът е разработен през 1962 г. като анестетик за ветеринарни процедури. Тестванията при хора бяха прекратени, тъй като лекарството доведе до респираторна депресия и ниско кръвно налягане. Употребата му като пристрастяващ заместител на хероина най-вероятно е започнала около 2000-та година.

Лекарите са объркани от това как ксилазинът причинява толкова силни рани, че те първоначално приличат на химически изгаряния. Дори може да не се появяват на местата на инжектиране, но често на пищялите и предмишниците.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм