Чистотата на кокаина в Европа става все по-висока, докато континентът се превръща в център за производство и доставка на наркотика, а длъжностните лица се опитват да реагират.

Белгийската митническа служба ще проведе пресконференция на 10 януари, за да съобщи новия подход и подробности за сътрудничеството с холандската митническа администрация в борбата с наркотрафикантите, съобщи “Политико“.

Наркотици под формата на бонбони засечени във Варна

Това се случва, след като неотдавнашен анализ показа, че "чистотата на кокаина бележи възходяща тенденция през последното десетилетие и през 2020 г. достига ниво, което е с 40% по-високо от индексната 2010 г.", според Европейския доклад за наркотиците за 2022 г., публикуван от Агенцията на Европейския съюз за наркотиците EMCDDA по-рано тази година.

Двама видинчани са в ареста - шофирали след употреба на кокаин

В доклада се посочва, че в ЕС близо 2,2 млн. души на възраст между 15 и 34 години (2,2% от тази възрастова група) са употребили кокаин през годината преди проучването, и се добавя, че употребата и наличността на кокаин остават "високи по исторически стандарти", което нанася удар върху петгодишната стратегия на ЕС за борба с трафика и употребата на наркотици.

Четирима задържани в наркоквартира

През 2020 г. се наблюдава известно намаляване на показателите за употреба на кокаин в цяла Европа, но когато прахът се уталожи след пика на коронавируса, предварителните данни от 2021 г. сочат връщане към нивата на употреба отпреди пандемията.

Алексис Гьосдел, директор на EMCDDA, заяви, че пазарът на наркотици в ЕС, включително на кокаин, е станал "по-разнообразен и динамичен", като добави, че "това е довело до рекордни нива на достъпност на наркотиците, нарастващо насилие и корупция и по-големи здравни проблеми".

Варненски дилъри продавали дрога срещу акумулатори и тротинетки

Правоприлагащите органи се стремят също да се включат в борбата с присъствието на мексиканските картели на черния пазар на наркотици в ЕС - проблем, който не е за пренебрегване. В неотдавнашен съвместен доклад на Европол и Американската администрация за борба с наркотиците се изразява загриженост, че "сътрудничеството между мексиканските престъпни участници и базираните в ЕС престъпни мрежи може да продължи да се развива".

В доклада агенциите посочват, че през „последните години конфискациите на метамфетамин и кокаин, свързани с мексикански криминални участници, са се превърнали в значима характеристика на наркопазара в ЕС." Картелите работят за "корумпиране" на служители от публичния и частния сектор, за да улеснят преминаването на кокаина в блока.

Конфискуваха над 430 кг. кокаин от нарколаборатория в Албания

Мексиканските наркокартели са печално известни с това, че използват брутално насилие, за да доминират на територията и да контролират веригите за доставки, и "засиленото присъствие на мексикански картели в ЕС може да доведе до увеличаване на насилието", се предупреждава в доклада.

Макар че в последно време в Европа бяха извършени големи конфискации на кокаин, включително масивно изземване на 30 тона миналия месец, при което беше разбит "суперкартел", правоприлагащите органи все още не могат да натрият носовете на престъпниците.

Оставиха в ареста двама, спипани с дрога

Едно от основните входни пристанища за нелегалната търговия е Антверпен в Белгия, където властите се борят с потопа от бял прах.

Според високопоставен служител в момента няма достатъчно капацитет, за да се изгори целият кокаин, който се конфискува. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм