Албанската полиция, съвместно с американската ДЕА, албанската Специална прокуратура за борба с корупцията (SPAK) и полицията на Черна гора конфискува около 400 кг кокаин, скрит в торби с изкуствен тор.

„Задържани са палети с 24 тона изкуствен тор, в които имаше 430 кг кокаин на стойност 40 млн. евро. Става въпрос за количества, които са пристигнали в Албания от Черна гора”, заяви началникът на прокуратурата за борба с организираната престъпност и корупцията Арбен Края.

Дрогиран сириец без книжка хванаха в Харманли

Според него заявката за товара е била направена през май тази година, от когато датира и наблюдението на компетентните институции.

„Разполагахме с информация, че през май 2022 г. в Пирея е натоварено количество изкуствен тор, транзит до Бари, а заявителят е албански гражданин. Извършена е проверка по искане на черногорските власти. Оказало се, че купувачът на стоката е албански гражданин, открил фирма за внос на химически торове и други стоки. След като количеството тор е изпратено в Албания, до снощи продължиха други действия, когато това количество беше задържано в Голяма Фарка близо до Фиер”, каза Края.

Митнически служители задържаха над 3,5 кг кокаин на МП Гюешево при проверка на лек автомобил

Прокурорът Андан Голи съобщи, че са арестувани 10 граждани на Албания, един от финансиралите престъпната схема, а няколко души се издирват.

Не пуснаха под домашен арест наркодилъри

Конфискувани са също 15 000 евро, три автоматични пушки и толкова пистолети, 108 патрона, 18 мобилни телефона и 5 автомобила. Разследването продължава с цел цялостно изясняване на участието на други лица – албански граждани и чужденци, посочи Голи.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм