Скандалите в парламента започнаха още в началото на пленарното заседание, когато беше отхвърлено предложението на ГЕРБ-СДС като извънредна точка в дневния ред на Народното събрание да бъде разгледано решение за провеждане на преговори между АЕЦ „Козлодуй” и една конкретна южнокорейска компания за изграждането на новите ядрени мощности. Искането бе подкрепено единствено от депутатите на ГЕРБ и ДПС. Според „Възраждане” казусът е свързан с корупционна схема, а от ПП-ДБ коментираха, че с подобно решение Народното събрание се опитва да диктува нареждания на изпълнителната власт. 

Опозицията в парламента, заедно с депутатите на ПП-ДБ отхвърлиха предложението на ГЕРБ-СДС Народното събрание да приеме решение, което да задължи АЕЦ "Козлодуй" да започне преговори с една определена южнокорейска компания за изграждане на новите ядрени мощности в партньорство с Уестингхаус.

Липсата на подкрепа от коалиционните партньори разочарова лидерът на ГЕРБ, а Делян Пеевски описа ситуацията като нечувана:"Изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на Westinghouse за ядрена централа, заради Свилен Спасов, агентът на Държавна сигурност, посочен от тях в борда на това дружество."

Радослав Рибарски от ПП-ДБ отхвърли обвиненията в лобизъм и уточни:"Не лобираме за никой. Това което беше предложено от ГЕРБ и ДПС е да се избере една конкретна фирма, единствена, която да проведе преговори с Westinghouseq, а ние предложихме поне да са две. Това създава реална конкуренция между двете фирми. по този начин ще се постигне по-добра цена зае бъдещата нова мощност в АЕЦ “Козлодуй”."

Искра Михайлова от Възраждане заподозря корупционна схема:"Представители на ГЕРБ обикалят от народен представител до народен представител и се аргументират със това че нещо, което трябва да стане с огромна спешност. Тук става въпрос за някаква корупционна схема, за която няма как да знаем, няма как да докажем, няма и как да не се съмняваме предвид това което се случи. Това, което е с броенето на гласове, на нас ни създава съмнение."

От ПП-ДБ добавиха, че подобни решения  не са от компетенциите на Народното събрание и трябва да се върнат в правомощията на изпълнителната власт. 

Чуйте целия разговор в прикачения аудио файл.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм