„Христо Иванов пи мазно турско кафе и седеше в скута ми, като променяхме Конституцията”. Коментарът е на лидера на групата на ДПС Делян Пеевски по адрес на съпредседателя на ДБ Христо Иванов. "Лично аз отказах на Христо Иванов делкането, което той ми предложи в моя кабинет – тука в моя кабинет. Той предложи делкането да бъде сигурно - как ще се избере Висшият прокурорски съвет, за да бъде избран за главен прокурор ортакът му Андрей Янкулов от "Антикорупционен фонд", а за зам.-главен прокурор да бъде избран Сава Петров. Лично седя зад думите си - Христо Иванов и олигарсите зад него искат да завземат прокуратурата. Битката е за КПКОНПИ и прокуратурата", каза Пеевски. И добави, че е логично, когато има управляващото мнозинство, регулаторите да не бъдат „делнати” 50 на 50. 

"Да спрат приказките вече, как ГЕРБ с ДПС... ДПС, та ДПС… Кое е лошото на ДПС?! Че девет месеца Христо Иванов пи мазно турско кафе в моя кабинет и седеше в скута ми, докато се случи Конституцията, и всичките ми идваха час през час, докато направиме промените, които са важни за България? Сега ще ми казва в интервю за „Дневник“, че отново ще извади темата за ДПС? Коя, бе, Христо, приятелю мой? Темата е, че ДПС е най-национално отговорната партия и крепи това правителство 9 месеца и ако нас ни нямаше, нямаше да го има!", каза Пеевски И заключи: „Маските трябва да паднат, Христо, приятелю мой! Всичко свърши! Вие сте ми ясни!“

Не закъсня и отговорът на Христо Иванов. Пред журналисти в праламента той отрече да е "делкал" в кабинета на Пеевски и да е коментирал избора на нов главен прокурор. 

"Изведнъж г-н Пеевски се самовзривява с поредната фойерверка от безвкусни пошлости. Проблемът е, че ДПС искат да бъдат скрит партньор на ГЕРБ в това разпределение и, че не искат да има ясни правила и регламент с ясна политическа отговорност за управлението, затова как ще се разпредели цялата тази власт", каза Христо Иванов. Той отказа да коментира твърденията на Пеевски за "разкази от някакви срещи, защото това е древна професия".

"Но професията, от която се вади такъв тип компромати и се превръщаш сам себе си в компромат, е по-древна от нашата и аз не я упражнявам", обясни Иванов. И добави: "Да, темата е регулаторите, да, темата е следващия главен прокурор да не бъде като главния прокурор по времето на доминацията на ГЕРБ. Ако по мое време бяха избрани такива прокурори, аз бих си мълчал, особено на фона на Нотариуса. Бих бил по-кротък. Цялото усилие ДПС да иглежда като потенциален възможен партньор за решаване на проблеми в България, го изгаря за минути, показвайки че по-скоро може да бъде проблем", каза още Христо Иванов.

Чуйте повече в прикачените звукови файлове.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм