Изборите 2 в 1 са абсолютно логичен завършек на тази некоалиция“. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира ултиматума на ПП-ДБ или да има нови избори, или да се подпише меморандум, според който ГЕРБ да жертва поста на външен министър, а регулаторите да бъдат разделени на две между партиите в сглобката. 

 

Пред журналисти Борисов обяви, че не е чел меморандума. Вицепремиерът Мария Габриел започнала да му го чете по телефона и след първите десет реда, той я е спрял. Борисов определи поведението на ПП-ДБ като „незряла политическа практика“ и заяви: "Това е всичко друго, но не принцип. Да поделим с Кирил Петков държавата на две - да загърбим парламентаризма, да загърбим опозицията, да си разделим за следващите 7 години 50 на 50 всичко. В същото време целият Министерски съвет да остане техен с 2/3 зам.-министри и с 2/3 областни управители“. Той заяви, че ГЕРБ държат на МВнР и добави: „Този подход е неприемлив, този подход е арогантен и този подход изправя ГЕРБ в невъзможност да подкрепи каквото и да било“.

Не закъсня и реакцията на съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков.

"Този меморандум не е ултиматум, а започване на прозрачен начин, отворена наша позиция към ГЕРБ, за да стигнем до разбирателство... Накрая, ако всички се съгласим, има смисъл следващото управление. Защото ние не искаме да сме във властта само за властта, а ако продължава промяната - антикорупционната, съдебната реформа, хората трябва да бъдат защитени", каза Петков. Той обясни, че всичко това се прави за хората, които в момента имали чувството, че за когото и да гласуват получават един и същи резултат.

"И това се случва, защото точно тези регулатори, служби, съдебна система - тя не зависи от избори. И ако сега нямаме смелостта като политически лидери да я променим, това ще бъде в ущърб на хората", заяви съпредседателят на ПП-ДБ.

Той каза обаче, че приема критиката на Борисов, че подобни споразумения се подписват след работа в работни групи. „Призоваваме и Борисов да има тази смелост, регулаторите да са изпълнени с независими хора, които не са политически оцветени“, заяви Петков.

Коментар по темата направи и съпредседателят на ПП-ДБ Атанас Атанасов.

„Този меморандум на практика представлява покана за преговори към нашите фактически коалиционни партньори“, коментира той. И добави: „Този меморандум не е за кадрови въпроси. А преди ротацията да седнем на масата за преговори без червени линии. И да си изясним политиките оттук нататък, които ще упражняваме заедно в следващите най-малко 9 месеца или през всички 9 месеца до изтичането на този мандат“. Според Атанасов споразумението не е сделка, а политическа оферта.

"Виждам, че някой иска да си делне държавата по един много екзотичен начин. Видяхме, че колегите обичат да се бутат в регулаторите", заяви председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Чуйте подробностите в прикачените звукови файлове.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм