Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че той, Мария Габриел и български евродепутати от ЕНП ще подкрепят Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Европейската комисия: "Чисто технически на 6 и 7 март не можем да присъстваме на ротация, защото тогава е конгресът на ЕНП в Букурещ"

"Това е конгрес с избори и трябва да гласуваме, няма как да съм тук", допълни той.

"Хората видяха какво могат нашите опоненти, затова трябва да си вървим по нашия път, да помагаме на Украйна, да бъдем приети в Шенген", каза още Борисов.

"Ударно се сменят регулаторите, ПП-ДБ имат повечето областни управители и искат да вземат единственото министерство, което ГЕРБ има"

"Можем да кажем, че тези девет месеца не са били най-успешните, но не са и най-лошите за страната. Но от 7-8 март нататък, ако продължим по същия начин, това ще е катастрофа и за ГЕРБ, и за ПП-ДБ", допълни той, отбелязайки, че в момента те говорели само за постове. 

"Големият майсторлък е да докараш в България президента (Еманюел) Макрон и съпругата му, да направиш среща с Израел, Гърция, Румъния, Турция и Европейския съюз. Като се обадиш пет пъти на някого и му кажеш "покани ме", може да те покани, важно е като отидеш на това посещение, какво ще подпишеш там, не само да пътуваш, коментира Борисов.
 

"Ние се преборихме Берлинският процес да дойде в София, при положение, че България, Гърция и Румъния не участват в него, но България имаше толкова силно лидерство в региона", допълни той.

По думите му поради пътуванията си зад граница, хората, които трябва да оценяват министрите, не могат да се видят: "И ние седим с Кирил Петков и чакаме Денков и Габриел да се разберат, и ние да се разбираме евентуално за подкрепа в парламента"

"ГЕРБ направиха огромен компромис за България като първа политическа сила, коят отстъпи първия мандат".Тези министри, които работят добре, но не ги слушат, викат "вземете ги", на нас не ни дават, ние си взимаме", заключи той.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм