Съпредседателят на Парламентарната група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), Кирил Петков, обяви, че са изработили меморандум между ПП-ДБ и ГЕРБ, който ще бъде основа за договор със значими цели за управлението на страната през следващите девет месеца. 

Петков уточни, че документът ще бъде подписан от политическите лидери, и от Мария Габриел и Николай Денков. Той посочи, че една от важните теми в този меморандум са регулаторите, като там разпределението между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да е по равно. Ако постигането на разбирателство се окаже невъзможно, страните се договарят да се проведат и предсрочни парламентарни избори.

Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България" (ДБ) заяви: "Проектът на меморандум е изпратен на ГЕРБ-СДС и Мария Габриел разполага с него". 

От ПП-ДБ предлагат меморандум, който е тяхната начална преговорна позиция и когато бъде финализиран, трябва да се превърне в договор: "ПП-ДБ виждаме, че напоследък разговорите с нашите партньори в управлението стават все по-трудни и с изказвания по медиите", заяви Петков и допълни, че "в този меморандум ние слагаме основните цели на управлението в следващите девет месеца. Цели, които наистина дават смисъл управлението да продължи и да допринесе за реформите, които всички ние бленуваме".

Съпредседателят на ПП- ДБ заяви, че:"Регулаторите управляват голяма част от икономическия живот на България – там имаме много предложение за ясна процедура всяка номинация да премине през тест за интегритет, проверка за корупция, като разпределението между нас и ГЕРБ-СДС да бъде поравно"

"Службите, съдебната реформа и антикорупционните мерки трябва да продължат. Ние мислим, че не трябва да говорим само за тази ротация. Тук въпросът е може ли да направим механизъм ротациите да продължат в следващите четири години. Най-нормално е, ако тази ротация успее, Мария Габриел след тези девет месеца да се върне като външен министър, а Николай Денков сега да стане министър на външните работи, коментира Петков и добави, че целта е да има огледални ротации, за да има стабилност през следващите четири години."

"Академик Денков ще си подаде оставката на 6 март. Много се надяваме и ще положим всички усилия ротацията да се случи и следващият премиер да се казва Мария Габриел. Ако не се споразумеем по ключови реформи, за които управлението има смисъл, ще предложим на нашите партньори да направим избори „две в едно“", заключи Кирил Петков.

Атанас Атанасов уточни, че предлагат ефективен механизъм за управление на службите за сигурност от изпълнителната власт. Това трябва да се случи на два етапа – първият до месец юни да бъдат приети измененията в законите, което да даде възможност службите за сигурност да бъдат подчинени и да изпълняват задачите, поставени от изпълнителната власт. 

"България трябва да има правителство, което да е несъмнено реформаторско. Според него това означава да борбата с корупцията да продължи и да има съдебна реформа", заяви Христо Иванов, председател на "Да, България", като допълни: "предвиждаме отделно да се разговаря по управленска програма и актуализирана законодателна програма". По думите му трябва да бъде попълнена Комисията за борба с корупцията, съдебната реформа да продължи с приемането на нов закон за съдебната власт.

"Искаме да се вземат мерки, свързани с първоначалните изводи от скандалите в съдебната власт – казусът с Нотариуса и други теми. Виждаме липса на органи, които да разследват, коментира Иванов и добави, че се забелязва злоупотреба със следствената тайна от страна на прокуратурата.Искаме да разговаряме за политики, които са от значение за бъдещето на България", каза още Христо Иванов.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм