"След ротацията се виждам като вицепремиер". Това заяви премиерът Николай Денков след церемонията по откриването на тунел „Железница”. Той уточни, че не са водени допълнителни разговори, тъй като вицепремиерът Мария Габриел е в чужбина. "Очаквам, като се върне от чужбина, да даде знак кога е готова за разговори", допълни той, като заяви: "Разбира се, политическата среда, както виждате, е трудна. Така че всеки от нас трябва да се справя с това, че имаме много сложна Конструкция, която трябва да вземе решение. За да можем да се справим, трябва много коректно да се гледа кое решение зависи от парламента, кое решение зависи от правителството, кое е свързано с регулатори, които не са нито към парламента, нито към правителството. Това, което много често виждаме, е смесване на тези различни функции и възможности, и оттам търсене на решението по най-правилния начин".

"Това, което виждаме, е че решенията се взимат в Народното събрание и в Министерския съвет. Това, че президентството вероятно има някакви аспирации към взимането на решение, е проблем на президентството. Има си Конституция, има си разделение на властите. Това, което често виждаме, е желание да се атакуват институции, които си изпълняват задълженията точно така, както са писани в Конституцията и в законите. Така че това е проблем на президентството", допълни премиерът.

Денков коментира и обединяването на Националната агенция за приходите и Агенция „Митници”.

"Това е практика, която се използва и в другите държави. Това, което тя подпомага, от една страна, по-ясно се структурират връзките между двете приходни агенции, така че могат да си координират дейностите. А от втора страна, това ще намали административната тежест, защото за бизнеса това означава, че ще има едно единствено гише, с което ще контактуват. От трета страна, за всеки, който контролира приходите, ще бъде много по-лесно да вижда всичко на едно. Аз, както знаете, имам доверие във финансовия министър, че щом е решил това, ще има своите положителни резултати", заяви той.

Слушайте и гледайте новия подкаст на darik.bg „В тренда“ в YouTube, Instagram и TikTok

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни в LinkedInФейсбук, TikTok и Инстаграм