Когато лихвен гръм удари, как лихвеното ехо там заглъхва, това поетично заглавие, вдъхновено от Яворов избра проф. д-р Милен Балтов за своята рубрика „Икономистът говори по Дарик Югоизток“, включвайки в темата визуализацията на депозитни карти от т.нар. банки тайфуни.

След темата в началото на март в „Икономистът говори“ за огромния натрупан лихвен дълг, в следобеда на 10 март „банката на силициевата долина“ или американската Silicon Valley Bank последва изпаднала в несъстоятелност Signature Bank, която се занимава с крипто валути.

„Икономистът говори“ за важните уроци за справяне с инфлацията

И така остана много за разчистване след сгромолясването на Silicon Valley Bank, която беше поета от регулаторите.

Исторически банков фалит за САЩ след типичното масово теглене на депозити и невъзможност за акционерите да реагират с нов капитал. Тръгнало от наложеното обезценяване на активите. „Банката е инвестирала разумно в държавни ценни книжа, но имитирани във времената на безкрайно ниски лихви, почти нулеви. Естествено цената им пада, защото лихвите в момента са по-високи. В резултат на обезценяването, което трябваше да доведе до минус от 2 млрд. долара, но този минус не успя да се запълни в рамките на десетина часа със свеж капитал. Така само един бърз слух стана причина за изтеглянето на депозитите.

Игра на лихви и липса на лидерството в световните икономики: Сметката, моля!

И ако преди години това се случваше с опашки пред банките, тоест с достатъчно време на банката да реагира, то сега с дигиталните услуги и онлайн теглене за отрицателно време са били изтеглени  42 млрд. долара. В този случай и да беше намерен капитала от 2 млрд. долара, нямаше да се постигне нищо. Лошото обаче, че информацията за липсата можеше да бъде разкрита още преди половин година и нещо повече, можеше да бъде прогнозирана много преди това“, коментира проф. д-р Милен Балтов.

По думите му, краят на периода на нулевите лихви беше предизвестен.

Според него големият въпрос е управляват ли се по прозрачен, ясен за обществото и  професионален начин тези банки.

„Доколко е загнилото в американския банков сектор? Парите нямат мирис и те са навсякъде, а това предизвика тектоническо движение в една от знаковите швейцарски банки – Credit Suisse“, каза още икономистът.

Отговорът на този и други въпроси, свързани с парите, чуйте в звуковия файл от проф. д-р Милен Балтов: