„Почти 40 години в развитите държави не се помни двуцифрена инфлация“, каза проф. д-р Милен Балтов в рубриката „Икономистът говори“ и напомни кризата от началото на 80-те години на миналия век. Експертът обърна внимание на трите урока, които могат да бъдат извлечени от този период.

„Първо, за преборване на инфлацията минава доста време. Второ, победата над инфлацията не е статично действие на централните банки и се иска ангажираност и съвместна работа. Третият най-важен урок е, че нещата ще се случат, ако има сделка на обществено ниво в икономиката като цяло“, позова се на написаното в списание The Economist проф. Балтов.

Икономистът коментира първия урок: „Инфлацията през 1980 г. в Италия е била 22%, 1986 г. спада на 4%, но пак става въпрос за продължителен период от време. И тогава е имало нарастване на енергийните цени, и тогава е имало проблеми със снабдяването“, каза проф. Балтов.

„Вторият урок е истински важен. Банкерите няма да се справят сами, но бих подчертал, че тогава са правили усилия. В момента усилията са доста имитационни. Докато лихвените проценти не станат по-високи от процентите на инфлацията, тя няма да спре“, е мнението на експертът.

Проф. Балтов заяви, че с тези проблеми трябва да се занимават силни лидери: „Както е терминът на английски, те трябва да „имат стомах“, да имат смелост и да издържат на напрежението. Новините, които те поднасят, няма да се харесат. Вместо да се субсидира нещо, цената му трябва да бъде оставена на пазарна основа и да спре потреблението му“, каза икономистът.

„Някой смел трябва да излезе и да каже: високата инфлация означава да изземем доход от хората, които работят и спестяват, и да го дадем на задлъжнелите, които генерират по-малко пари. След което да се предприеме мярката да спре изтичането на доходи от едната група към другата“, обясни третия урок проф. Балтов.

„В средата на 80-те години това е „панацеята“ в САЩ. Генерират се 40 милиона нови работни места на фона на закритите 20 милиона. Другият вариант са квалификационни дейности и пак предприемачите да имат възможност за достъп до работна ръка. Нещата ще се получат благодарение на по-добра конкуренция“, изказа становището си проф. Балтов.

„Трябва да се обясни на повечето хора, че няма да получат субсидия. Ще им изглежда, че са губещи, но няма да е така, защото стойността на техните пари ще се запази и ще могат да купуват повече“, каза експертът.

Чуйте повече за важните уроци за справяне с кризата, който проф. д-р Милен Балтов сподели за Дарик, в звуковия файл:

Автор на статията: Никола Попов

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм