Генерирането на възобновяема енергия от вятъра или очаквайки вятър в мелницата, защо не се случва иначе логичният, очакван бум и не се натрупват заложените печалби. Тази тема избра проф. д-р Милен Балтов в рубриката „Икономистът говори“ по Дарик Югоизток.

„Ако погледнем стратегически документи и пари, които се очаква да се наливат в този сектор – да, нещата изглеждат драматично големи. През март в САЩ приеха т.нар. Закон за ограничение на инфлацията и там са предвидени много милиарди за възобновяема енергия. По същия начин Европейската комисия през април си преработи част от Стратегията, свързана с използването на вятъра като възобновяема енергия в пространството, което се намира не в сушата, а в рамките на крайбрежните зони и в Северно море очакванията от 100 гигавата GW мощности се повишиха двойно спрямо целите. До 2050 г. да нараснат тези мощности само за използването на вятър и само от зоната, която е вътре в морето до 300 гигавата. За сравнение един от двата реактора на „Козлодуй“ е 1000 мегавата MW или 1 GW“, коментира икономистът проф. д-р Милен Балтов.

Но обърна внимание, че въпреки заложените цели и усилия на правителствата, резултатите са различни.

„На целия този фон очакванията са за бесни печалби. Но всъщност четирите големи компании в света, производители на турбини за преобразуване на енергията от вятъра, които доставят около 90%  от турбините в глобален мащаб като изключим Китай, за 2022 година правят продажби за 40 милиарда евро и в същото време са на загуба за 5 млрд. евро за миналата година.  Освен, че е учудващо, още по-странно е, че в същото време „Веста“ – единствената компания излязла на печалба, макар и минимална е задмината от китайски производител“, казва още проф. Балтов.

Какво се случва и защо се разминават очакванията с печалбите, а още повече от къде идват загубите, чуйте повече по тази тема в звуковия файл от проф. д-р Милен Балтов: