Вече над 3 години държавата е попаднала в капана на турболентната политическа обстановка, в която се разместват цели пластове в рамките на няколко месеца, а вече и седмици. Първите стават последни, а несъществуващите до месец преди изборите стават първи, а след това се сриват и отново колелото се завърта. Свикнахме на избори, свикнахме на скандали, свикнахме и нищо да не се случва. Споровете около мандата на ГЕРБ, Мария Габриел, експертите, партийните фигури, опозицията и всичко случващо се са рутина, която не ни изненадва с нищо.

“Гешев е радост”. Защо главният прокурор взе награда в чест на непримиримия към мафията Фалконе

Ситуацията с Иван Гешев се превърна обаче в събитие, което има потенциал да се превърне в своеобразна отправна точка за промяна в посоката излизане от системното блато, в което е затънала българската политика през последните 3 години. Разбира се, би било наивно, ако кажем, че вървим по точно определен сценарий, детерминиран от задкулисни сили или пък естествен процес, изкарващ на повърхността натрупаните политически кирливи ризи през годините. Не и докато нямаме пълен контекст, а такъв в българската политика сме свикнали никога да не бъде обществено достояние, дори и гледайки през призмата на отминалото време назад в историята. Затова случващото се може да бъде описано в няколко основни сценария.

Как ще повлияе ситуацията на ПП-ДБ?

Интензификацията на събитията около Гешев в момент, когато текат преговори за съставяне на правителство точно с формацията, чийто политически двигател дълги години бе лозунгът “Гешев е позор”, изглежда повече от удобна. Името на главния прокурор винаги е бил акцент в политическата реторика на "Демократична България", а имайки предвид електоралния сегмент, от който "Продължаваме Промяната" черпят подкрепа, то всичко свързано с Гешев е критична тема и за двете формации. Съвпадение или не - факт е, че конфликтът между главния прокурор и ГЕРБ точно в този момент оказва натиск върху формациите, който трудно може да бъде обяснен на широко електорално ниво. Високоскоростната политика на социалните мрежи и бързите информационни потоци прави подобни решения изключително трудни, защото свикнахме да гледаме на политиката черно-бяло, добри и лоши, нашите и вашите. 

Играта “искал, но не успял” преди изборите, или защо крахът на парламента е победа за всички

От една страна натискът върху партията да не се съюзява с ГЕРБ е разбираем, имайки предвид, че дълги години борбата срещу системата на Борисов е била двигател за ДБ, а след това и ПП. Но комплексната политическа обстановка и несъмнено добре играната многопластова игра на ГЕРБ поставят коалицията пред все по-трудни избори, а този, при който става въпрос за Гешев, изглежда като ултимативното предизвикателство. Въпросът е колко още ще могат да заемат подобна позиция от коалицията, имайки предвид натрупването на фактори, водещи до критична нужда от редовно правителство.

От друга страна стратегията “остави враговете ти да се избият” е нож с две остриета, при който може да се окаже, че враговете играят добре изградена стратегия, при която да бетонират нов прокурор с пресен мандат, но със стари зависимости и цели. Стоенето встрани е ход, който трудно се обяснява на електората, а ако бъде избран такъв подход, не бива да се съмняват от коалицията, че и това ще бъде добре използвано от медийната машина, която все още гравитира около политическите сили, срещу които ясно са се обявили от коалицията ПП-ДБ. Рисковете от това да оставиш да се разиграе подмяна пред очите ти, а след това да стоварят политическата отговорност за нея върху теб, са реални.

Дадоха ли избирателите мандат на партиите да развалят пореден парламент?

Активно мероприятие срещу Гешев, добре разигран сценарий или по малко и от двете?

Без съмнение за ГЕРБ ситуацията в момента е смесица от ползи и рискове. От една страна конфликтът между ГЕРБ и Гешев поставя в неудобно положение редица от най-яростните последователи на партията на Борисов, които изпитват нескрити затруднения при поведението си в социалните мрежи и адаптацията към бързо развиващите се процеси. От друга страна, евентуалното елиминиране на Гешев, или поне директната конфронтация с него, е в абсолютна полза при оказването на натиск за формиране на коалиционно правителство между първата и втората политически сили. Големият риск обаче не се крие в това дали гласоподавателите на ГЕРБ ще се почувстват объркани от процесите, или че натискът към ПП-ДБ няма да успее. Проблемът на ГЕРБ в тази ситуацията е, че ако конфронтацията ескалира, главният прокурор може да избере да повлече много хора след себе си, потъвайки към дъното. 

Защо играта на Борисов е маратон, а не спринт: Трите слоя на ГЕРБ за водене на политика

Очевидно най-оптималният сценарий за ГЕРБ, а и за ДПС, е Гешев да се съгласи да се оттегли доброволно, а успоредно с него да притиснат ПП-ДБ да влязат в коалиционно управление. Ако това се случи и с известна доза политическа пушилка, което да позволи на партията на Борисов да се облече в реформаторска краска, а след това да бъде назначен нов наследник на Цацаров и Гешев, ще бъде сценарий, достоен за Холивудска продукция. Дали това ще се случи обаче е въпрос, на който ще разберем отговора съвсем скоро. Споменаването на процеси като "Барселонагейт" от страна на Гешев е игра по ръба, която едва ли можем да знаем дали е добре сценариран ход, или отчаяна защита от страна на главния прокурор. Едно е сигурно обаче, ако нещата ескалират, дори тефлоновият имидж на Борисов може да се окаже недостатъчен, за да се изплъзне от вълната, която би последвала евентуални разкриятия от най-висша инстанция. 

Кой е добрият?

Едва ли можем да говорим за протагонист в разиграващата се политическа буря около нас. Особено ако и двата лагера доскоро са се подкрепяли активно и загатват за информация един за друг, която е достатъчно критична, че да срине всяка от двете страни. Извън линията на обществената тайна, че главният прокурор и ГЕРБ гледаха доскоро в една посока, може само да гадаем с каква информация разполагат едни за други. Това, че се разиграват подобни събития, трудно може да представи една от двете страни като бореща се със задкулисието. Въпреки това дългата игра на ГЕРБ по изчистване на имиджа и покриване с реформаторски авторитет може да сработи.

Дали ще бъдат добрите, ако успеят да свалят Гешев? Едва ли, когато си го крепил и подкрепял толкова дълги години. Още по-малко пък, ако новият главен прокурор е като старият, само че нов. Добър в тази игра едва ли има, но победител със сигурност може да се възпроизведе. Ако не се стигне до сценарият на взаимното самоунищожение, със сигурност този победител ще бъде Борисов, който би рестартирал прокурорския мандат и би иззел темата за съдебна реформа на ПП-ДБ.

“Загуба на легитимност на властта”: Каква беше турбулентната вътрешна политика през 2022?

Изиграва ли политиката Гешев?

Неведнъж Иван Гешев е демонстрирал политическо поведение. От комуникация с медиите и подбор на “обществените казуси”, с които да се занимае, до влизането в ролята на жертва и реторика, свързана с разделението на властите. Турболентната политическа  ситуация в страната обаче изиска повече от главния прокурор, отколкото предполагаше удобната позиция на “Инструмент на Бога”, както самият той се изрази. Дали става въпрос за истински сблъсък на доскорошни партньори, или добре подготвена игра, това е без значение, ако прожекторите са насочени изцяло към Гешев и срещу него се инсценират, организират или инсценират инсценирани атентати. Това е доста по-голяма динамична среда от снимки с Митко с чорапите в Пловдив, която едва ли е от полза за личността Иван Гешев. 

Съюзът на съдиите поиска ВСС да освободи Гешев, Сарафов и Тодоров

Динамиката на процесите и нуждата от събития, които да тласнат системата към излизане от политическото блато, без значение към добра или лоша суша, изиска голяма жертва. Ако казусът продължи да се развива, а не заглъхне и стане жертва на колективната загуба на политическа памет, Гешев ще бъде жертван. Въпросът в такава ситуация е доколко се върви по ясен сценарий и доколко нещата се случват спонтанно без негово съгласие. Отговорът на този въпрос ще видим чак когато приключи цялата сага и разберем дали той ще повлече други хора със себе си, или ще станем свидетели на добре изиграна политическа игра. Едно е сигурно обаче, едва ли кариерата на Иван Гешев като главен прокурор ще продължи, което значи, че доброволно или не, политиката го изигра.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм