Холерата е бактериално заболяване, което обикновено се разпространява чрез замърсена вода. Холерата причинява тежка диария и дехидратация. Ако не се лекува, холерата може да бъде фатална в рамките на часове, дори при здрави хора.

Модерното пречистване на канализацията и водата на практика елиминира холерата в индустриализираните страни, но заразата все още съществува в Африка, Югоизточна Азия и Хаити. Рискът от епидемия от холера е най-висок, когато бедността, войната или природните бедствия принуждават хората да живеят в пренаселени условия без подходящи санитарни условия.

МОСВ: Няма замърсяване в българската акватория на Черно море

Холерата се лекува лесно. Смъртта от тежка дехидратация може да бъде предотвратена с прост и евтин разтвор за рехидратация.

Симптоми

Повечето хора, изложени на холерната бактерия (Vibrio cholerae), не се разболяват и не знаят, че са били заразени, но тъй като те отделят холерни бактерии в изпражненията си в продължение на седем до 14 дни, могат да заразят другите чрез замърсена вода.

Водите в Черно море край Одеса са заразени със салмонела, а в Херсон откриха холера

Повечето случаи на холера причиняват лека или умерена диария, която често е трудно да се различи от диария, причинена от други проблеми. Други развиват по-сериозни признаци и симптоми на холера, обикновено в рамките на няколко дни след заразяването.

Симптомите на инфекция с холера могат да включват:

 • Диария - Диарията, свързана с холерата, се появява внезапно и може бързо да причини опасна загуба на течности - около 1 литър на час. Диарията, дължаща се на холера, често има блед, млечен вид, който прилича на вода, в която е изплакнат ориз.
 • Гадене и повръщане. Повръщането се появява особено в ранните стадии на холерата и може да продължи с часове.
 • Дехидратация. Дехидратацията може да се развие в рамките на часове след началото на симптомите на холера и варира от лека до тежка. Загуба от 10% или повече от телесното тегло показва тежка дехидратация.

Няма данни за замърсяване на българското Черноморие след разрушаването на язовир „Нова Каховка“

Признаците и симптомите на холерна дехидратация включват:

 • Раздразнителност;
 • Умора;
 • Хлътнали очи;
 • Сухота в устата;
 • Силна жажда;
 • Суха и сбръчкана кожа
 • Малко или никакво уриниране;
 • Ниско кръвно налягане;
 • Неравномерен сърдечен ритъм.

Дехидратацията може да доведе до бърза загуба на минерали в кръвта ви, които поддържат баланса на течностите в тялото ви. Това се нарича електролитен дисбаланс.

СЗО след взрива на язовир в Украйна: Има опасност от холера

Електролитен дисбаланс

Електролитен дисбаланс може да доведе до сериозни признаци и симптоми като:

 • Мускулни крампи. Те са резултат от бързата загуба на соли като натрий, хлорид и калий.
 • Шок. Това е едно от най-сериозните усложнения на дехидратацията. Това се случва, когато ниският кръвен обем причини спад на кръвното налягане и спад в количеството кислород в тялото ви. Ако не се лекува, тежкият хиповолемичен шок може да причини смърт за минути.

ООН: Децата в пострадалата от земетресението Сирия са пред катастрофални заплахи

Кога да посетите лекар

Рискът от холера е малък в индустриализираните нации. Дори в райони, където съществува, няма вероятност да се заразите, ако следвате препоръките за безопасност на храните. Все пак случаи на холера се срещат по целия свят. Ако развиете тежка диария след посещение на район с активна холера, посетете своя лекар.

Ако имате диария, особено тежка диария, и смятате, че може да сте били изложени на холера, незабавно потърсете лечение. Тежката дехидратация е спешно медицинско състояние, което изисква незабавна помощ.

ООН: Разпространението на холера в Сирия е сериозна заплаха

Причини

Бактерия, наречена Vibrio cholerae, причинява холерна инфекция. Смъртоносните ефекти на болестта са резултат от токсин, който бактериите произвеждат в тънките черва. Токсинът кара тялото да отделя огромни количества вода, което води до диария и бърза загуба на течности и соли (електролити).

Холерните бактерии може да не причинят заболяване при всички хора, които са изложени на тях, но те ще отделят бактериите в изпражненията си, което може да замърси храната и водните запаси.

Климатичните промени ще ускорят разпространението на човешки патогени

Замърсените водни запаси са основният източник на инфекция с холера. Бактерията може да се намери в:

Повърхностна или кладенчна вода

Замърсените обществени кладенци са чести източници на широкомащабни огнища на холера. Особено изложени на риск са хората, живеещи в претъпкани условия без подходящи санитарни условия.

Медици предупреждават: Туберкулозата продължава да е заплаха за обществото

Морска храна

Яденето на сурови или недостатъчно сготвени морски дарове, особено миди, които идват от определени места, може да ви изложи на холерни бактерии. Последните случаи на холера в Съединените щати са проследени до морски дарове от Мексиканския залив.

В Ирак избухна огнище на холера

Сурови плодове и зеленчуци

Суровите, необелени плодове и зеленчуци са чест източник на инфекция с холера в райони, където има холера. В развиващите се страни некомпостираните торове от оборски тор или водата за напояване, съдържаща сурови отпадъчни води, могат да замърсят продукцията на полето.

Мариупол в опасност от епидемия от холера

Зърно

В региони, където холерата е широко разпространена, зърнени храни като ориз и просо, които са замърсени след готвене и държани на стайна температура в продължение на няколко часа, могат да развият холерни бактерии.

Пентагонът: Информацията за лаборатории за биологично оръжие в Украйна е абсурдна

Рискови фактори

Всеки е податлив на холера, с изключение на бебета, които получават имунитет от кърмачки, карали холера преди това. Все пак някои фактори могат да ви направят по-уязвими към болестта или да направят по-вероятно да имате тежки признаци и симптоми.

Рисковите фактори за холера включват:

6 деца починаха от стрептококова инфекция в Гърция

Лоши санитарни условия

Холерата е по-вероятно да процъфтява в ситуации, в които е трудно да се поддържа санитарна среда - включително безопасно водоснабдяване. Такива условия са обичайни за бежански лагери, бедни страни и райони, засегнати от глад, война или природни бедствия.

Намалена или несъществуваща стомашна киселина

Холерните бактерии не могат да оцелеят в кисела среда, а обикновената стомашна киселина често служи като защита срещу инфекция. Хората с ниски нива на стомашна киселина - като деца, възрастни хора и хора, които приемат антиациди, H-2 блокери или инхибитори на протонната помпа обаче, нямат тази защита, така че те са изложени на по-голям риск от холера.

Какво е скарлатина: Всичко, което трябва да знаете

Експозиция на домакинството

Вие сте изложени на повишен риск от холера, ако живеете с някого, който има заболяването.

Кръвна група 0

По причини, които не са напълно ясни, хората с кръвна група 0 са два пъти по-склонни да развият холера в сравнение с хората с други кръвни групи.

СЗО с предупреждение за повишен риск от стрептококови инфекции при децата

Сурови или недостатъчно сготвени миди

Въпреки че индустриализираните нации вече нямат широкомащабни огнища на холера, яденето на миди от води, за които е известно, че съдържат бактериите, значително увеличава риска.

Усложнения

Холерата може бързо да стане фатална. В най-тежките случаи бързата загуба на големи количества течности и електролити може да доведе до смърт в рамките на часове. В по-малко екстремни ситуации хората, които не получават лечение, могат да умрат от дехидратация и шок часове до дни след първите симптоми на холера.

Пациенти: Здравната каса прави тих мораториум за скъпоструващи терапии

Въпреки че шокът и тежката дехидратация са най-лошите усложнения на холерата, могат да възникнат и други проблеми, като например:

Ниска кръвна захар (хипогликемия)

Опасно ниски нива на кръвната захар (глюкоза) – основният енергиен източник на тялото, може да възникне, когато хората се разболеят твърде много, за да ядат. Децата са изложени на най-голям риск от това усложнение, което може да причини гърчове, загуба на съзнание и дори смърт.

Таблетки калиев йодид са доставени в базите на „Държавен резерв и военновременни запаси“

Ниски нива на калий

Хората с холера губят големи количества минерали, включително калий, чрез изпражненията си. Много ниските нива на калий пречат на сърдечната и нервната функция и са животозастрашаващи.

Бъбречна недостатъчност

Когато бъбреците загубят способността си за филтриране, в тялото се натрупват излишни количества течности, някои електролити и отпадъци - потенциално животозастрашаващо състояние. При хора с холера бъбречната недостатъчност често е придружена от шок.

Детски психолог алармира: Родители, не прекъсвайте живата връзка!

Предотвратяване

Ако пътувате до райони, за които е известно, че има холера, рискът от заразяване с болестта е изключително нисък, ако следвате тези предпазни мерки:

Мийте ръцете си със сапун и вода често, особено след използване на тоалетната и преди работа с храна. Търкайте ръцете си поне 15 секунди преди изплакване. Ако сапун и вода не са налични, използвайте дезинфектант за ръце на алкохолна основа.

Изкуствен интелект помага на учените да предскажат дали ракът на гърдата ще се разпространи

Пийте само безопасна вода, включително бутилирана вода или вода, която сте преварили или дезинфекцирали сами. Използвайте бутилирана вода дори за миене на зъбите.

Горещите напитки обикновено са безопасни, както и консервите или бутилираните напитки, но избършете външната страна, преди да ги отворите. Не добавяйте лед към напитките си, освен ако не сте го направили сами с чиста вода.

Лаймска болест: Как да процедираме, ако ни ухапе кърлеж?

Яжте храна, която е напълно сготвена и гореща и избягвайте храна от улични търговци, ако е възможно. Ако купувате храна от уличен търговец, уверете се, че е приготвена във ваше присъствие и сервирана гореща.

Избягвайте суши, както и сурова или неправилно приготвена риба и морски дарове от всякакъв вид.

Придържайте се към плодове и зеленчуци, които можете да обелите сами, като банани, портокали и авокадо. Стойте далеч от салати и плодове, които не могат да бъдат обелени като грозде и горски плодове.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм