Разпространението на холера в няколко сирийски района представлява "сериозна заплаха за хората в Сирия и региона", каза хуманитарният координатор на ООН в страната Имран Риза, цитиран от Ройтерс.

Климатичните промени ще ускорят разпространението на човешки патогени

Предполага се, че случаите на холера в Сирия са свързани с напояване на използвани за храна растения със заразена вода и пиене на опасна вода от река Ефрат, заяви Риза. Той призова за спешни действия за овладяване на разпространението на болестта.

Медици предупреждават: Туберкулозата продължава да е заплаха за обществото

Голяма част от населението в страната разчита на водни източници, които не са безопасни, след като националната водна инфраструктура е тежко пострадала в резултат на продължаващата повече от десетилетие война.

Регионалният директор по извънредните ситуации на Световната здравна организация (СЗО) за Източното средиземноморие Ричард Бренан каза, че от 25 август агенцията е регистрирала осем починали от холера – шестима в Алепо и двама в Дейр аз Зор.

В Ирак избухна огнище на холера

В северната провинция Алепо са регистрирани над 70 процента от общо 936 предполагаеми случая на болестта, а в източната Дейр аз Зор – над 20 процента. По-малко предполагаеми случаи са регистрирани в Ракка, Хасака, Хама и Латакия. Потвърдените случаи са 20 в Алепо, четири в Латакия и два в Дамаск.

Мариупол в опасност от епидемия от холера

Бренан заяви, че СЗО призовава дарителите да предоставят повече финансиране, след като организацията полага усилия за справяне с разпространението на холера в няколко страни в региона, включително Пакистан, където съществуващата ситуация се влоши заради наводнения напоследък.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм