ООН предупреди за сериозни рискове за 3,7 милиона деца в частите на обхванатата от война Сирия, засегнати от земетресението миналия месец, докато ръководителят на Агенцията на ООН за децата е на посещение в странат, предаде АФП.

Според официални лица и медици земетресението от 6 февруари, което засегна съседна Турция, е отнело живота на повече от 50 000 души, от които почти 6000 в Сирия. По данни на ООН само в Сирия най-малко 8,8 млн. души са били засегнати от разрушителното земетресение.

Български спасители за земетресението в Турция: Първото, което видяхме е колосална разруха

"3,7 милиона деца в засегнатите райони на Сирия са изправени пред няколко нарастващи и потенциално катастрофални заплахи", се казва в изявление на детската агенция на ООН, УНИЦЕФ.

Тя се позова на емоционалното и психологическото въздействие на бедствието, както и повишения риск от болести и "липсата на достъп до основни услуги за семействата, останали уязвими от почти 12-годишния конфликт".

Поредния камион с помощи изпратиха за Турция и Сирия от Родопската яка

Изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел, която днес приключи двудневното си посещение в Сирия, заяви, че "децата на Сирия вече са преживели неописуем ужас и мъка".

Земетресението и вторичните трусове "не само разрушиха още домове, училища и места за игра на децата, но и разрушиха чувството за сигурност на много от най-уязвимите деца и семейства", каза тя.

УНИЦЕФ заяви, че се нуждае от "172,7 млн. долара, за да предостави незабавна животоспасяваща помощ за 5,4 млн. души, включително 2,6 млн. деца, засегнати от земетресението" в Сирия.

Промениха на 50 хил. лева общинското дарение за пострадалите от земетресението

"Осигуряването на достъп до основни услуги, като безопасна вода, здравни грижи и психосоциална подкрепа", може да помогне на семействата да започнат да възстановяват живота си, добави Ръсел в изявлението си.

Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус призова в сряда международната общност да помогне на пострадалата от земетресението северозападна Сирия при първото си посещение в контролираните от бунтовниците райони на страната.

„Тя ще е спомен за всички починали роднини“: Бебето, извадено от руините, вече има дом (видео)

ООН отправи апел за 397 млн. долара в помощ на пострадалите от земетресението в Сирия, но Тедрос предупреди, че "не получаваме толкова, колкото е необходимо за тази спешна ситуация".

Сирия е изправена и пред смъртоносна епидемия от холера, която започна миналата година.

От 2011 г. насам войната в Сирия е отнела живота на близо половин милион души и е принудила около половината от населението на страната отпреди войната да напусне домовете си. Много от тях потърсиха убежище в Турция, включително в районите, опустошени от земетресението миналия месец.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм