“Пътуването до Турция бе трудно и дълго, а когато пристигнахме видяхме само колосална разруха. Тя обаче не предизвика стрес и шок сред екипа ни, въпреки че не сме се сблъсквали с нещо от подобен мащаб” заяви Димитър Христов от отряда за “Пещерно спасяване” в предаването “Кой говори?” по Дарик радио. 

Защо се появи странно сияние в небето преди земетресенията в Турция? (видео)

Димитър Христов и Владимир Георгиев са сред множеството български спасители, които се притекоха на помощ на нашата съседка, след опустошителното земетресение, което удари Турция и Сирия на 6 февруари. 

„Нашето тръгване бе някак случайно. Нямахме организирана структура да отидем, но разбрахме, че им нужда от доброволци. При нас дойде покана да се отзовем като доброволци в сряда, два дни след земетресението, групата ни нарасна до 20 души само за ден и в четвъртък отпътувахме“, сподели Владимир Георгиев.

Чанта със злато за 4,3 млн. евро откриха сред руините в Турция (видео)

Доброволците от отряда за „Пещерно спасяване“ отбелязаха, че първоначално е имало организационен хаос, езикова бариера и липса на координатор. Те са помагали в Антакия, който е сред най-засегнатите от бедствието градове.

От техните умения е имало голяма полза заради подготовката за работа в тесни пространства, сложен релеф и работа с въжени способи.

Над 200 души са арестувани в Турция за некачествено строителство, довело до хиляди жертви

„Работата бе свързана с проверка на пространства, разкопаване, локализиране и търсене на заклещени и затрупани хора“, поясни Владимир Георгиев.

Димитър отбеляза, че  хората имат грешна представа за процеса. В Антакия е имало много доброволци и различни отряди.

„Откриването и спасяването ставаше с работата на много от екипите. Има много динамика, а локациите непрестанно се променят“, поясни той.

Ердоган изрази признателност за подкрепата на България

Оказва се, че е имало затруднения при настаняването в подходящ лагер, но в крайна сметка са били настанени при официалните екипи. Отрядът за „Пещерно спасяване“, който е отишъл напълно подготвен с техника и храна, е бил на терен почти денонощно.

Местните организации бързо забелязват професионализма на отряда и се отнасят с тях положително, помагайки максимално с оглед обстоятелствата.

Жителите също са гледали на доброволците с надежда, въпреки че е имало моменти на напрежение и редица фалшиви сигнали.

Владимир Георгиев отбеляза, че ако нещо подобно се случи в България ще има същия хаос, тъй като почти никой не е подготвен за трагедия от подобен мащаб.

Над 6000 труса в Турция за две седмици

Доброволците казаха, че при силни земетресения е най-удачно да се търсят открити пространства и да се внимава за падащи сгради. Радиоприемникът също се оказва ключов в подобни ситуации.

Отрядът за “Пещерно спасяване” е доброволческа неправителствена организация, осъществяваща дейности по издирване и спасяване в пещери и пропасти. Те са с дългогодишна история, а организацията има традиции, редовни тренировки и качествена екипировка.

За съжаление, тя не получава финансиране, а доброволците сами осигуряват нужната техника.

Манол Пейков: Има притеснения дали помощите за Сирия ще стигнат до нуждаещите се

Димитър и Владимир отбелязаха, че няма държавен еквивалент на отряда и въпреки че са доброволци, те са отлично подготвени. Те изразиха удовлетворение, че са успели да помогнат, а освен това са били изключително мотивирани и организирани.

Всеки, който има желание да научи повече за отряда или да ги подкрепи финансово, може да го направи на техния сайт. (https://caverescue.bg/ )

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм