Според руския физик Т. Лосев сеизмичните инциденти се предшестват от редица електромагнитни и визуални прояви като сияние, трептене, светкавици със зелен и синкав оттенък, промени в магнитното поле и др., пише MeteoBalkans.

Самият факт на сиянието обаче все още не се счита за точен индикатор, че природният катаклизъм наистина ще се случи, съответно е невъзможно да се предвиди мястото и времето на земетресението.

Днес науката продължава да разработва все по-точни и ефикасни методи и инструменти за прогнозиране на такива събития, но никоя техника все още не гарантира 100% резултат.

Силно земетресение отново удари Турция

Синьо-зеленото сияние, наблюдавано в Турция, беше приписано от местните власти на факта, че по този начин се освобождава енергия от разлома. По време на земетресения литосферата е подложена на измествания и деформации, което допринася за натрупването на енергия в атмосферните слоеве и по-нататъшното й освобождаване под формата на описаното явление.

Подобно сияние е моделирано в Иститута по геодинамика при руската Академия на науките на база на земетресението, регистрирано през 1995 г. в Япония. Характеристиките му и последния силен трус в Турция от началото на февруари тази година се оказаха много сходни, заявиха учените.

Над 200 души са арестувани в Турция за некачествено строителство, довело до хиляди жертви

Според други източници, тези светини представляват избухване на трансформатори вследствие от разпространяването на сеизмичната вълна под земната кора. Явлението е много сходно на гръмотевична буря, защото първо виждаме светкавицата, а след това чуваме гърма.Тук явлението е същото, но на мястото на звука усещаме самото земетресение. 

Разпространението на сеизмичната вълна на практика наподобява звуковата. 

Чанта със злато за 4,3 млн. евро откриха сред руините в Турция (видео)

Сеизмичните вълни са следствие на процеси, възникнали в огнище в Земята, наречено хипоцентър. След това те започват да се разпространяват радиално в земните недра. По своя път през вътрешността на Земята те могат да се пречупват, отражават, разсейват, абсорбират и да променят вида си. 

Скоростта на разпространение на сеизмичните вълни зависи от техния вид и от вида на материята, през която преминават. 

Ръководителят на спасителния ни екип в Турция: Най-страшни бяха погледите на близките на затрупаните

Различават се две основни групи вълни – обемни (P- и S-вълни) и повърхностни (вълни на Лъв и вълни на Рейли).

Очевидци първо са усетили по-бързата вълна, която представяла Р-вълна, а след на пракика са виждали идването на S.

При P-вълните, наречени така от prima – пръв, заради това, че се регистрират първи. Те са надлъжни вълни, тоест частиците трептят по посока на разпространението на вълната. Те могат да се разпространяват както в твърди тела, така и в течности и газове. P-вълните много приличат на звуковите. Аналогично на звука във въздуха, частиците тук се раздалечават и доближават една до друга и по този начин се осигурява разпространението на вълната. 

Георги Влайков пред Дарик: Заставането под касата на вратата при трус не е безопасно

Някои животни имат способността да чуят P-вълните, докато хората усещат само разклащането, предизвикано от тях. Скоростта, с която се разпространяват, е около 5000−7000 m/s в гранита и над 8000 m/s в Земната мантия и ядрото. Във водата скоростта им е едва 1500 m/s.

При S-вълните (вторични вълни) земята се люлее периодично на двете противоположни страни. Тези вълни са напречни, тоест, могат да се разпространяват само в твърда скала и по водната повърхност. Скоростта им е 60% от тази на P – вълните, но са по-разрушителни.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм