През последните няколко седмици сме свидетели на редица земетресения в България и съседните ни страни. Това буди много въпроси у хората какви са правилните действия за реакция в такава ситуация. При трус трябва да заставаме близо до големи масивни мебели, защото биха подпряли падащите плочи от горните етажи.

По този начин би могло да се образува така нареченият "триъгълник на живота" или кухини. Това обясни за Дарик радио председателят на сдружение "Аварийно спасяване - Пловдив" Георги Влайков. Той и екипът му са участвали в спасителните операции след земетресенията в Турция.  

Какво да правим при земетресение?

Разрушенията при земетресения и броят жертви зависят от няколко фактора, каза Георги Влайков. Заставането под касата на вратата при трус не е безопасно, обясни той. Георги Влайков посочи, че когато стане земетресение, най-опасни са приземните етажи във високите сгради, както и стълбищата и асансьорите. 

На първо място затрупаният под развалините човек трябва да се погрижи за нараняванията си - ако има счупвания да обездвижи крайника, а ако има кръвотечение да спре кръвта. След това трябва да си осигури въздух и вода, каза Георги Влайков. Той обясни каква поука можем да си изведем от земетресенията в Турция. Според Влайков няма държава, която да може сама да се справи със земетресение от толкова големи мащаби и международната помощ е от голямо значение. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм