Близо 200 души бяха арестувани за предполагаемо лошо строителство след катастрофалното земетресение, което удари Турция по-рано този месец, съобщи турското министерство на правосъдието, съобщи CNN.

Турция и Сирия повече от 40 часа след трусоветеОколо 50 000 души загинаха в Турция и Сирия след земетресението на 6 февруари.

Чанта със злато за 4,3 млн. евро откриха сред руините в Турция (видео)

Хиляди жертви при разрушителни земетресения в Турция и СирияМинистерството съобщи, че 626 души са „заподозрени“, след като сградите са се срутили напълно или са били сериозно повредени в резултат на земетресенията. Някои от заподозрените загинаха при земетресението, докато полицията все още издирва други.

В събота министърът на правосъдието на Турция Бекир Боздаг каза, че са събрани доказателства в хиляди сгради.

Ердоган обеща да потърси отговорност за жертвите от земетресенията

Повече от 5700 сгради в Турция са се срутили според агенцията за бедствия на страната и са зададени въпроси относно целостта на структурите в някои райони на засегнатите региони.

Нещото, което поразява най-вече, са типовете срутвания - това, което наричаме срутване на пластове, което е типът срутване, което ние, инженерите, не обичаме да виждаме“, каза Мустафа Ердик, професор по земетръсно инженерство в университета Богазичи в Истанбул. 

„При такива срутвания е трудно, както виждате, и много трагично да се спасяват животи. Това много затруднява работата на екипите за търсене и спасяване”, добави той.

„Тя ще е спомен за всички починали роднини“: Бебето, извадено от руините, вече има дом (видео)

Ердик заяви, че снимките на широко разпространени разрушения и отломки показват, че „има силно променливи качества на дизайна и конструкцията“. Той добавя, че типът структурни повреди след земетресение обикновено са частични срутвания. 

Пълните сривове са нещо, което винаги се опитваме да избегнем, както в плана, така и в действителния дизайн“, добави той.

Почит към децата жертви: Сложиха червени балони върху руините в Турция (видео)

Причинена от човека катастрофа?

След предишни бедствия строителните норми бяха затегнати, което трябваше да гарантира, че модерните сгради ще издържат на големи трусове. Въпреки това много повредени сгради в засегнатия регион изглежда са били новопостроени. Жителите и експертите сега се питат дали правителството не е успяло да предприеме необходимите стъпки за прилагане на строителните разпоредби.

Ясемин Дидем Акташ, строителен инженер и преподавател в University College London, каза пред CNN, че докато земетресението и неговите вторични трусове са представлявали „много мощно събитие, което би било предизвикателство дори за сгради, отговарящи на изискванията“, мащабът на щетите показва, че сградите не отговарят на стандартите за безопасност.

Ердоган изрази признателност за подкрепата на България

Това, което виждаме тук, определено ни казва, че нещо не е наред в тези сгради и може да се окаже, че те не са проектирани в съответствие с изискванията на първо място или изпълнението не е проектирано правилно“, заяви Дидем Акташ.

Няколко критици също поставят под въпрос периодичното одобрение от страна на турското правителство на така наречените „строителни амнистии“ – по същество законови изключения, които срещу заплащане прощаваха на предприемачите за изграждане на проекти без необходимите изисквания за безопасност.

Над 6000 труса в Турция за две седмици

Амнистиите имаха за цел да узаконят по-стари нестандартни сгради, които са били издигнати без необходимите разрешителни. Те също така не изискват от разработчиците да създадат сградите в съответствие с правилата. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм