Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обеща, че ще потърси отговорност от виновните за смъртта на над 40 000 души при опустошителните земетресения, които удариха южната част на страната преди повече от две седмици, предадоха турските медии.

"Наш дълг е да потърсим отговорност от виновните пред закона", каза Ердоган по време на посещение в южния окръг Османийе.

„Тя ще е спомен за всички починали роднини“: Бебето, извадено от руините, вече има дом (видео)

Президентът призова да не се обръща внимание на "онези, които са враждебно настроени към Турция, и използват земетресението като предлог".

"Както не оставихме народа си гладен и изложен на риск при предишни бедствия, така нашата държава застава до народа си и сега. Ако има такива, които са проявили небрежност, допуснали са пропуск или умисъл при загубата на човешки живот, наше задължение е да им потърсим отговорност пред закона", заяви той, цитиран от турската частна телевизия НТВ.

16 спасени бебета сирачета пътуват до Анкара със самолета на Ердоган (снимки)

"Няма да проявим милост към никого", категоричен бе президентът в изказването си в кризисния център в Османийе, един от тежко засегнатите при земетресенията райони.

Властите са задържали или арестували досега десетки хора - от строителни предприемачи до инженери, които са работили по изграждането на срутените сгради. Провеждат се разследвания по обвинения, че строителите са използвали материали, които не са устойчиви на земетресения.

Спасиха двумесечно бебе след 128 часа под руините (видео)

"Само в Османийе загубихме 1000 души, а други 2606 граждани бяха ранени. Това е най-голямото земетресение, което сме преживявали. Като държава и нация се опитваме да излекуваме раните си и да се вкопчим отново в живота. Мобилизирахме всичките си ресурси за нашите градове (засегнати от земетресенията)", обясни той.

Президентът отбеляза, че вече се предприемат стъпки за изграждане на постоянни жилища за засегнатите от земетресенията и "с Божията помощ" всички граждани, които са загубили домовете си, ще бъдат настанени в новите си домове до една година, съобщава електронното издание "Дейли сабах". По думите му възстановяването ще обхване не само градовете, но и селата, където също ще бъдат издигнати домове за хората, останали без покрив.

Ново силно земетресение на границата между Турция и Сирия (видео)

Ердоган отбеляза, че земетресенията са показали необходимостта от "градска трансформация" - амбициозен правителствен проект за подмяна на остарелите сгради, които не могат да издържат на силни земетресения.

"Градската трансформация е задължителна", каза той, призовавайки хората да одобрят този проект. Президентът подчерта, че никоя от жилищните сгради, построени от Административното управление за жилищно строителство (ТОКИ), не се е срутила при земетресенията на 6 февруари.

Ердоган изрази признателност за подкрепата на България

По-рано президентът заяви, че Турция ще започне бързо възстановяването на окръзите, засегнати от това, което той нарече "бедствието на века", вероятно в началото на март, и обеща да възстанови хиляди къщи за разселените хора в рамките на една година. Дотогава в сглобяеми жилища ще бъдат настанявани бездомни местни жители, които предпочитат да останат в родните си градове. Голям брой хора вече са напуснали засегнатите от бедствието окръзи, като са се подслонили при свои роднини в други градове, отседнали са в хотели, предлагащи безплатно настаняване, или на други места.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм