Пътят до Сирия е като Хирошима. Вътрешният контрол е труден, доставките са като библейска сага. Най-засегнатите от земетресение райони в държавата са под опеката, едновременно на свободната сирийска армия, официалната турска държава и други свободни формирования. 

Това заяви в ефира на Обзорната програма на Дарик Пловдив издателят и общественик Манол Пейков, чиято инициатива за набиране на помощи за останалите без дом и близки след унищожителното земетресение в Турция и Сирия отново беше подкрепена от десетки хиляди души.

На терен при пострадалите в Сирия работят международни фондации, добави още Пейков. По думите му, те получават помощите на сирийската граница, разпределят ги и изпращат обратно в България отчети.

"Но има много сериозен хаос, както и притеснения дали турската държава ще пусне всички помощи. Имам информация, че на много места по пътищата се търкалят дрехи, които не са стигнали до нуждаещите се. В разговор съм с посланика ни в Турция Ангел Чолаков, който прави всичко възможно да съдейства", разказа Манол Пейков.

Очакванията му са в понеделник, следващата седмица, да тръгнат следващите камиони с хуманитарна помощ. 

Издателят и общественик апелира за помощ от още доброволци, които ще са нужни за разпределяне на помощите тази събота и неделя в пункта в Пловдив. 

Събраните средства в иницитивата на Манол Пейков за пострадалите от земетресението в Турция и Сирия вече са 1 милион и 300 хиляди лева. Благородната кауза е поредна за пловдивчанина, който с огромен успех организира и купуването и изпращането на възможно най-много електрически генератори за Украйна.

Цялото интервю на Искра Койчева с Манол Пейков чуйте в звуковия файл.