Световната здравна организация (СЗО) и здравният орган на ЕС - Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията, призоваха за бдителност заради увеличаване на сериозните заболявания при деца след стрептококови инфекции, съобщава БТА, цитирайки ДПА.

Двете институции разпространиха съвместно изявление.

Франция, Ирландия, Нидерландия, Испания, Швеция и Великобритания съобщиха за увеличаване през 2022 г. на случаи на тежко заболяване, известно като iGAS (инвазивна стрептококова инфекция от група А) при деца под 10-годишна възраст.

Деца поздравиха възрастните хора от дом "Сребърно гнездо" в Трявна

Има и няколко починали в тази възрастова група, като смъртта е свързана със стрептококови инфекции. Във Великобритания и Франция броят на тежките случаи е многократно по-висок отколкото през същия период преди пандемията, се казва още в разпространеното съобщение.

Стрептококовите инфекции обикновено причиняват заболявания като скарлатина и могат да бъдат лекувани добре с антибиотици. В редки случаи обаче могат да доведат до сериозни усложнения.

Община Габрово подкрепя инициативата "За качествено здраве на село"

Според предварителни констатации експертите на СЗО не предполагат, че увеличението е предизвикано от нов вариант на A-стрептококи. Антибиотичната резистентност също е малко вероятно да е причината.

Възможно е това натрупване да е ефект след пандемията. Също така може по-големият брой тежки заболявания да се в резултат и на циркулиращите в момента много други вируси, които в комбинация със стрептококи засилват симптомите, се казва в съобщението.

Въпреки че експертите на СЗО смятат риска за широката общественост за нисък засега, те съветват всички европейски страни да внимават за подобно развитие.

Д-р Валентин Христов - за работата на СБАЛК по кардиология в Плевен и доброто сърдечно здраве

Държавите трябва "да повишат своята бдителност, особено когато респираторните вируси са широко разпространени сред децата", каза регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм