Подбрали сме 25 интересни факта от любимия сериал на поколения, или поне на предишни поколения, според Дженифър Анистън.


Снимка от специалния епизод на “Приятели“ - „The One That Could Have Been“ Credit: Getty Images

Брус Уилис е участвал в сериала заради загубен бас

Докато снимат „Приятели“, Брус Уилис и Матю Пери завършват „Whole Nine Yards“ (2000 г.). Твърди се, че по това време Брус не е убеден в успеха на филма и двамата с Пери се хващат на бас дали същият ще стигне до номер едно при дебюта си в кината. Уговорката им е, че ако филмът стигне до номер едно, Брус ще участва в „Приятели“ безплатно. В крайна сметка така се и случва и Уилис участва в сериала. Същата година той печели награда Еми за най-добро звездно гостуване.

Гостуващи звезди в “Приятели“

Хю Джакман отново се тества за рак на кожата, призовава да се пазим от слънцето

Джъстин Тимбърлейк е искал да гостува в “Приятели“

Въпреки че в сериала участват големи имена като Брус Уилис, Робин Уилямс, Джулия Робъртс, Брад Пит и Бон Джоуви, създателите Марта Кауфман и Дейвид Крейн все още съжаляват, че не са успели да намерят начин да вместят Джъстин Тимбърлейк в „Приятели“.

„Получихме обаждане, че Джъстин Тимбърлейк иска да участва в сериала“, казва Кауфман. Крейн добавя, че с Тимбърлейк са имали “прекрасно“ запознанство, но двамата не са могли да измислят добра роля за него.

От изневяра с икономка до раздели за милиарди: Историите зад най-скандалните разводи

„Децата ми бяха бесни“, казва Кауфман. — „Искаха да ме убият.“

Създателите на сериала са написали песента заедно с групата

Всеки фен на сериала знае песента от шапката наизуст (бел. ред. - шапка в телевизията се нарича клипът, с който започва предаването или сериала). Но знаехте ли, че е написана специално за „Приятели“? Марта Кауфман, съпругът ѝ и Дейвид Крейн са написали песента заедно с групата Rembrandts. Дори емблематичното пляскане в песента е било добавено в последния момент. А по повод броя на ръкоплясканията, понеже има хора, които си мислят, че са пет, Дани Уайлд от Rembrandts потвърждава, че са точно четири.

Марта Стюарт и Снуп Дог... плюс още 11 двойки звездни приятелства (снимки)

Първоначално песента е била записана с дължина точно колкото е трябвало, за да покрие началната шапка, но впоследствие записват и пълна версия за радиото, както и видеоклип с актьорите от сериала.

Сериалът никога не е бил сниман в Ню Йорк, въпреки че действието се развива там

Ако сте на екскурзия в Ню Йорк и екскурзоводът ви каже, че ще ви покаже фонтана, пред който са снимали шапката на „Приятели“, си поискайте парите обратно. Много хора си мислят, че е снимана в Сентрал парк или Gramercy Park (източното крайбрежие), но всъщност е снимана в студио от другата страна на Щатите - в Лос Анджелис. Самият сериал пък е сниман в Бърбанк, Калифорния, пред жива публика. Дори улицата пред кафенето е построена като част от сцената.

Знаменитости, за които няма да повярвате, че са на еднаква възраст

Фийби и Чандлър не са били планирани като главни роли

Докато феновете си мислят, че всеки един от шестте приятели са еднакво водещи като роли, в началната концепция не е било така. Оригиналният план е бил главната история да се върти около Моника, Рос, Джоуи и Рейчъл, а Фийби и Чандлър да са второстепенни персонажи. Очевидно химията между шестимата актьори бързо е променила този план. И до края на сериала те стават интегрална част от историята.


„Приятели“, 1996 г. Снимка: Getty Images

Персонажите в сериала са с имена от сапунен сериал от 70-те

Създателите на “Приятели“ са били фенове на сапунени сериали, съдейки по присъствието на „Days of our lives“ в някои серии. По-неизвестен факт обаче е, че всички персонажи в “Приятели“ са кръстени по един или друг начин на други персонажи от сапунения сериал “All my children”. Рос и Чандлър са кръстени на Рос Чандлър, Джоуи - на Джоуи Мартин, Фийби на Фийби Тайлър Уолингфърд, Рейчъл Грийн на Джанет Грийн и Моника на Моник (също позната като Дейзи).

Снимки, които знаменитости си публикуват vs снимки от професионални фотографи

Кучешката статуя е на Дженифър Анистън

Когато Джоуи временно се мести да живее в друг апартамент, той решава да го декорира с ексцентрични неща. Едно от тях е голяма бяла статуя на куче, кръстена Пат кучето (бел. ред. - от английски “Pat the dog”, като Pat означава “погали”, но и звучи като име). Но това куче не е било просто добра находка на реквизиторите, а е било подарък от близък приятел на Анистън за първия ѝ ден на снимачната площадка. Дженифър го дава да се използва в сериала, защото решила, че ще пасне в новия апартамент на Джоуи. На авторите им харесало толкова много, че направили допълнителна линия в сценария около кучето.

Всички, с изключение на Бен Афлек, се забавляваха на наградите Грами

Всички приятели са живеели по едно или друго време във всеки един от двата апартамента

Всеки знае, че и шестимата приятели са живели по някое време в апартамента на Моника. Но знаехте ли, че всъщност всички са живели и в апартамента на Джоуи. Джоуи и Чандлър живеят там през по-голямата част от сериала, но се разменят за известно време в четвъртия сезон. После в пети сезон Рос се мести при тях, докато преминава през тежки моменти от живота на персонажа си. Малко по-късно, когато има пожар в апартамента на Фийби и Рейчъл, първо едната живее с Джоуи, а после и другата.

С кого е излизала Порша де Роси преди Елън Дедженерис

Странностите на Чандлър са истински

Още от началото на сериала характерите и на шестте персонажа са утвърдени. Чандлър винаги е представян като саркастичен и странен. Оказва се, че ролята може би не е била твърде трудна за Матю Пери, защото създателите на сериала са базирали много от характера на Чандлър върху този на Пери. Изключително интересно е как Пери без малко да изгуби възможността да бъде Чандлър, заради това, че снима сериала LAX 2194 по това време, с който е ангажиран и заради който не може да отиде на прослушване. След това е бил на косъм от това негов много близък приятел - друг комичен актьор (Крейг Биерко) - да "вземе" ролята, но той избира друг сериал. След като LAX 2194 се оказва неуспешен, Пери най-накрая стига до прослушване, абсолютно убеден, че тази роля е точно за него, защото неведнъж вижда себе си и собствените си шеги. Дълго време е бил толкова запленен от персонажа, че далеч преди прослушването знаел перфектно всички реплики.

От Джулия Робъртс до Ясмин Блийт: С кого е излизал Матю Пери (снимки)

Дженифър Анистън е била последната от основните шестима, която официално се е присъединила към актьорския състав

Сега една от най-търсените актриси в Холивуд, Анистън все още е била нова в актьорството, когато се е снимал пилотният епизод на “Приятели“.

През 2013 г. Анистън казва пред Us Weekly, че тя е била последната от шестимата основни членове на актьорския състав, които са добавени към сериала. Несигурна за дългия си престой в сериала, тя казва, че е била помолена да не участва във фотографиите на главния актьорски състав през по-голямата част от снимките, защото продуцентите не са знаели дали ще остане в ролята на Рейчъл.

Анистън доказва, че е неразделна част от актьорския състав и е щяла да спечели Еми за изпълнението си на Рейчъл Грийн.

Адам Сандлър и Джаки Титоун - 24 години доверие и обич

Първоначално е трябвало Моника и Джоуи да се гаджосат, но химията на актьорите на снимачната площадка е променила хода на сериала

Изпълнителната продуцентка Марта Кауфман, която е един от създателите на "Прияели", е обяснила на The Hollywood Reporter, че много аспекти на сериала са се променили, след като естествена химия се развива между членовете на актьорския състав.

„Ти се захващаш да правиш неща, а след това влизат актьори и те вдъхват живот в него и не е точно това, което си си представял, че ще бъде“, казва Кауфман.

Например, Моника (Кортни Кокс) и Чандлър (Матю Пери) е трябвало да се съберат само за кратко, преди тя да се окаже с Джоуи (Мат Лебланк).

“Тя има страст към всичко”. Пенелопе Крус и Хавиер Бардем - от тайна любов до щастливо семейство

Но когато Моника и Чандлър се събират на екрана, зрителите са реагирали толкова ентусиазирано на двойката, че сюжетната линия на Джоуи и Моника е била мигновено отхвърлена.

„Бяхме зашеметени“, казва Кауфман. „Така че това беше моментът, когато някак си казахме „Хм, предполагам, че това върви в друга посока.“

Рос и Рейчъл винаги е трябвало да са заедно в края, дори и да не изглежда така

Рос (Дейвид Шуимър) и Рейчъл (Дженифър Анистън) може да са се превърнали в типичната двойка „заедно-разделени-заедно-разделени“, но единият от създателите на сериала Дейвид Крейн винаги е знаел, че двамата ще са заедно накрая. Дори когато са разглеждали алтернативни начини за край, той казва, че е било сякаш невъзможно за него и Кауфман да завършат „Приятели“ с Рос и Рейчъл напълно разделени.

Джулия Робъртс откри, че всъщност не е Робъртс

„Говорихме си по повод Рос и Рейчъл за сива зона, в която не са заедно, но намекваме, че има усещане, че те може и да са по-нататък“, обяснява Крейн. „Но си помислихме: „Не, ако ще го направим, нека го направим“. Това е естеството на нашето шоу. Това не е сериал за сивите. Нека доставим не само това, което публиката иска, но и това, което искаме ние, а именно - да ги видим най-накрая заедно", добавя той.

Целият актьорски състав е отишъл на екскурзия до Лас Вегас преди премиерата на “Приятели“

Режисьорът на “Приятели“ Джеймс Бъроуз е имал толкова добро предчувствие за успеха на сериала преди премиерата му, че е решил да заведе актьорския състав в Лас Вегас, преди кариерите им да тръгнат нагоре. Любопитна подробност е, че там тогава още неизвестният Матю Пери среща също неизвестната тогава Гуинет Полтроу и двамата "се натискат", без да подозират, че не биха могли да си го позволят толкова свободно само след няколко години.

Даян Кийтън на 77 и 7 факта, които не знаете за нея

„Заведох ги във Вегас“, казва Бъроуз. „Бяхме аз и тях шестимата и им казах – не знам защо дори – казах, „Това е последният ви опит за анонимност. След като сериалът излезе в ефир, вие никога няма да можете да отидете навсякъде, без да бъдете преследвани. Знаех, че “Приятели“ има шанс наистина да се развие.“

Лиса Кудроу и Мат Лебланк са искали Фийби и Джоуи да имат тайна дългогодишна афера

Кудроу и Лебланк споделят, че са предложили финал на продуцентите, където се разкрива, че Фийби и Джоуи са спали заедно по време на сериала.

„Към края ние всъщност представихме идеята, че Джоуи и Фийби са правили случаен секс през цялото време“, казва Лебланк. „Щяхме да се върнем и да заснемем всички исторически сцени и в един момент Джоуи и Фийби да излизат от килера за метли заедно.“

Той казва, че продуцентите са пасували тази сюжетна линия.

„Не знам какво се случва, но е някак си почти вечно“. 10 звездни гей двойки (снимки)

Подобно на Моника, Кортни Кокс е била чистофайник на снимачната площадка

Кауфман говори за работата си с Кокс в брой от 1995 г. на The Los Angeles Times, отбелязвайки приликите, които Кокс споделя с нейния персонаж Моника.

„Нека си признаем, тя е очарователна, интелигентна и наистина събрана. Тя е Моника“, казва Кауфман. „Тя има най-спретнатата гримьорна. Тя дори почиства съблекалните на другите актьори, защото нямало да влезе там, ако са твърде разхвърляни“, добавя тя.

Бюджетни съкращения са довели до известния епизод "The One Where No One's Ready" (Онзи, в който никой не е готов)

Известният епизод "The One Where No One's Ready" (Онзи, в който никой не е готов), е заснет изцяло в апартамента на Моника, докато приятелите се борят да излязат през вратата до музея на Рос.

10 филма с Антъни Хопкинс, които трябва да гледате

И в специалното телевизионно предаване „Приятели: Последни мисли“ продуцентите разкриват, че епизодът е бил ограничен до апартамента на Моника поради съкращения на бюджета.

Това е честа практика в сериалите, наречена “bottle episode“ (бутилков епизод), която присъства в почти всеки по-дълъг сериал (бел. ред. дълъг в смисъла на много сезони и много бройки епизоди). Прави се дори и в сериал като “Приятели“, при който снимачната площадка е една за всеки нужен сет (бел. ред. апартаментите са построени един до друг, а заведението и улицата пред него са на същата площадка). Независимо че не им се налага да сменят локации за снимките, когато се снима само на част от площадката, се пестят много пари. Така не се палят множество прожектори, които харчат достатъчно ток, че да се забележи и в сметката. Също по този начин се ограничава броят на реквизита, който е нужен за епизода, което също иначе го оскъпява. Тези и още много причини довеждат до нуждата във почти всеки сериал да има поне по един такъв епизод.

10 двойки знаменитости, които се ожениха през 2022

Пример за bottle епизоди от други сериали са:

  • Game of Thrones: Blackwater - историята на битката при залива Блекуатър, където се проследява пътя на Тириън Ланистър;
  • The X-Files: Ice - Скъли и Мълдър разследват масови убийства, последвани от самоубийства в Аляска;
  • Breaking Bad: Fly - В сериала, който извиси до стратосферата кариерата на бащата от “Малкълм“ (Брайън Кранстън), бутилковият епизод е този, в който Уолтър намира муха в лабораторията и отказва да “готвят”, докато той и Джеси не я убият или изгонят, защото е “замърсила” средата им. Епизодът натиска спирачките на дотогава чупещата вратове скорост на сериала, но успява да доизгради характерите на любимите ни персонажи.

10 популярни дами със сериозни аргументи да нямат деца

Както и в другите сериали, така и в “Приятели“, епизодите, които имат за цел да облекчат бюджета, често се оказват най-любими на феновете. Това показва, че невинаги е нужно да има силни екшън ефекти или разнообразни локации и реквизит, а че понякога само добре написан диалог между персонажите, затворени по една или друга причина в дадена стая, се оказва изключително интересен за зрителя.

Епизодът е толкова забележителен, че Jay Z по-късно го пародира в музикалния си видеоклип „Moonlight“.

Многодетният плейбой: Джъд Лоу на 50 (снимки)

Извадената ръка на Лебланк е трябвало да бъде вписана в сценария

В интервю за Glamour Лебланк казва, че веднъж е наранил рамото си на снимачната площадка и това е трябвало да бъде записано в епизода.

„Епизодът, в който нося панталоните на Чандлър без гащи [„The One Where No One Is Ready“ - бутилковият епизод, описан по-рано] беше седмицата, когато ми се извади ръката и трябваше да отида в болницата“, казва Лебланк. „Написаха го, спомням си, че се е случило, докато Джоуи скача върху леглото.“

Ралф Файнс на 60 (снимки)

Стандартите за излъчване на NBC непрекъснато са се променяли по време на излъчването на епизодите

В интервю за Vanity Fair създателите на „Приятели“ Крейн и Кауфман изразяват своята борба да бъдат в крак с постоянно променящите се правила на мрежата.

„Дълго време не можехме да покажем обвивка на презерватив“, казва Кауфман. „Правилата непрекъснато се променяха“, добавя Крейн. „През първите три години можехме да кажем „пенис“. След това не можехме да кажем „пенис“. После отново можеше да кажем „пенис“.

15 звезди, които оставиха бръчките си и остаряха красиво

Рос не остарява три години

По време на сезони три, четири и пет на “Приятели“ Рос (Дейвид Шуимър) споменава, че е на 29 години, което означава, че не е остарял три години в сериала. Въпреки че това вероятно е просто грешка в сценария, която е била пренебрегната, може би Рос просто е излъгал за възрастта си, защото се е притеснявал, че става на 30, както Джоуи почти се разплаква на 30-ия си рожден ден.

20 знаменитости, които няма да познаете: Как са изглеждали преди

Дженифър Анистън е мразела емблематичната си прическа

Често наричана “Рейчъл“, късата прическа с плътни пластове се превърна в огромна тенденция, след като Анистън оформя косата си по този начин в “Приятели“.


Дженифър Анистън, 1996 г. Снимка: Getty Images

„Не бях фен на прическата „Рейчъл“, казва Анистън пред Glamour през 2015 г. „Това беше някак ужасно за мен.“

Още 14 знаменитости, които може и да не познаете: Как са изглеждали преди

Персонажът на Рос е създаден с мисълта за Дейвид Шуимър

Уорън Литълфийлд, президент на NBC от 1990 до 1998 г., казва, че персонажът на Рос е създаден специално за Шуимър.

„Марта и Дейвид в началото бяха големи фенове на Дейвид Шуимър и наистина написаха персонажа на Рос с мисълта за него“, казва Литълфийлд.

Но Шуимър почти е пропуснал четенето на кастинга за ролята.

„По това време Дейвид си мислеше: „Знаете ли какво. Просто ще се върна и ще играя театър.“ Но агентът му упорито го преследваше да прочете сценария и да се върне от Чикаго, за да чете за ролята“, добавя той.

10 знаменитости, за които не подозирате, че имат диабет

До третия сезон актьорите са се съюзили, за да получават еднакви заплати, за първи път в историята на телевизията

По време на преговорите за плащане за третия сезон на “Приятели“, шестте звезди са работили като екип, за да получат еднакво заплащане в размер на 75 000 долара на епизод.

Съобщава се, че до края на сериала всеки е печелил по 1 милион долара на епизод. Това се случва благодарение на Дейвид Шуимър, който е трябвало да взема най-голям хонорар, но понеже е искал да бъдат като истински екип и да няма проблем, е направил предложението. Актьорите са му благодарни и до днес!

15 деца, наследили двойна доза от красотата на звездните си родители

Анистън все още си спомня с какво е била облечена Кудроу, когато са се срещнали на масата на сериала

„Носеше подходяща за Фийби Буфе – като бяла ленена хипи риза и имаше куп миди и огърлици“, спомня си Анистън. „И косата й беше вдигната на две малки щипки и имаше малки руси кичури.“

Кудроу казва, че се е опитвала да влезе в образа, въпреки че вече е взела ролята. Анистън си спомня и тоалета на Кокс - „розова бебешка тениска с бял ръб“.

14 знаменитости, на които всъщност не знаем имената

Лиса Кудроу е поискала разрешение от Пери нейният персонаж да имитира емблематичния ритъм на Чандлър

В „The One Where Everybody Finds Out“ (Онзи, в който всички разбират), когато Фийби вижда Моника и Чандлър да се събличат един друг, Фийби казва: „Очите ми! Очите ми!“ Кудроу всъщност е поискала разрешение от Матю Пери, преди да имитира стила на персонажа му с тази реплика.

„По този начин Матю Пери казваше много неща. Всъщност, поисках разрешението му, преди да го заснемем“, казва актрисата, говорейки за тази сцена. „Казах си: „Не знам дали сте гледали репетициите, но аз казвам „Очите ми! Очите ми!“ както ти го правиш. Така че просто трябва да знам, че това е окей за теб. Ако не, ще го кажа по различен начин. И той каза: „Да, давай.“

Анистън добавя, че смята, че „Матю изисква от нас да поискаме разрешение, когато заимстваме стила на Чандлър“.

20 звезди, които си приличат, а са без роднинска връзка

Кауфман не иска сериалът да бъде рестартиран или възобновен

Въпреки че има съобщения за събиране на “Приятели“, които непрекъснато се въртят из интернет, Кауфман често е разсейвала идеята, че ще се направи продължение на сериала, за чието създаване е помогнала.

„Приятели" е за времето в живота ви, когато приятелите ви са вашето семейство – това беше темата му“, казва Кауфман.

Тя добавя, че чувства, че след като Моника и Чандлър са създали собствено семейство и са напуснали апартамента на финала, историята най-накрая е преминала отвъд персонажите.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм