Джъд Лоу е английски актьор. Той е номиниран за две награди "Оскар" и продължава да изгражда плодовит набор от произведения, които обхващат ранни успехи като "Гатака" (1997) и "Талантливият мистър Рипли" (1999) до по-нови роли като д-р Джон Уотсън в "Шерлок Холмс" (2009) и "Шерлок Холмс: Игра на сенки" (2011), като бащата на Хюго в "Хюго" (2011) и главната роля в "Дом Хемингуей" (2013).

Джъд Лоу на 50

Ралф Файнс на 60 (снимки)

Дейвид Джъд Лоу е роден на 29 декември 1972 г. в Люишъм, Лондон, Англия, в семейството на Маргарет Ан (Хейуърт) и Питър Робърт Лоу, и двамата преподавали в общообразователни училища; баща му по-късно става директор. Лоу каза, че е кръстен както на книгата "Jude the Obscure", така и на песента "Hey Jude".

Още 14 знаменитости, които може и да не познаете: Как са изглеждали преди

През 1992 г. Джъд започва своята сценична кариера. Той участва в много пиеси в Лондон и е номиниран за наградата "Лорънс Оливие" за "Изключителен новодошъл". След като изиграва пиесата "Indiscretions" в Лондон, той се мести и я прави отново на Бродуей. Този път заедно с Катлийн Търнър. След това получава номинация на Тони за „Изключителен поддържащ актьор“. Тогава той бива награден със Световната театрална награда. След Бродуей Джъд започва на големия екран в много независими филми. Първият му филм с голямо име е "Gattaca" (1997) с Ума Търман и Итън Хоук. Има и добра роля в „Полунощ в градината на доброто и злото“ (1997). Последният възход на славата на Джъд е благодарение на „Талантливият мистър Рипли“ (1999), в който той играе обсесията на Мат Деймън. Филмът се представя много добре в боксофиса и критиците харесват играта на Джъд.

10 знаменитости, за които не подозирате, че имат диабет

След успеха на "Gattaca" и "Талантливият мистър Рипли", филмовата кариера на Лоу продължава да набира скорост през края на 90-те и началото на 2000 години с роли във филми като "Enemy at the Gates" (2001), "Road to Perdition" (2002), "I Heart Huckabees" (2004), "Авиаторът" (2004) и много други. Лоу е един от тримата актьори, заедно с Колин Фарел и Джони Деп, които поемат актьорските отговорности в проекта на Тери Гилиъм "The Imaginarium of Doctor Parnassus" (2009) след смъртта на Хийт Леджър.

Лоу е съдружник в продуцентска компания "Натурален найлон". Негови партньори са Джони Лий Милър, Юън Макгрегър и бившата му съпруга Сейди Фрост.

15 звезди, които оставиха бръчките си и остаряха красиво

Лоу е активен в много благотворителни дейности и подкрепя няколко различни фондации и каузи, като работи за организации, включително "Make-A-Wish Foundation", "Make Poverty History", "Breast Cancer Care" и други. Лоу също е защитник на мира и през 2011 г. участва в улични протести срещу управлението на Александър Лукашенко в Беларус.

20 знаменитости, които няма да познаете: Как са изглеждали преди

Лоу се жени за Сейди Фрост през 1997 г. и двойката има двама синове (Рафърти и Руди) и дъщеря (Айрис), преди да се разведе през 2003 г. Колегата на Лоу от Алфи (2004) Сиена Милър се сгодява за него през 2005 г. Те се разделят през 2006 г. (те по-късно възобновяват връзката си през 2009 г., като се разделят отново през 2011 г.). Лоу и американският модел Саманта Бърк имат кратка връзка през 2008 г., която води до раждането на четвъртото дете на Лоу, дъщеря му София. Петото дете на Лоу с бившата му приятелка Катрин Хардинг е родено през 2015 г. През 2020 година се роди шестото дете на Джъд Лоу от Филипа Кон.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм