Даян Кийтън е актриса и режисьор, родена на 5 януари 1946 г., която е в развлекателната индустрия повече от 6 десетилетия. С над 75 участия, Кийтън е най-известна с ролите си във филми като "Annie Hall", "The Godfather" и "Something’s Gotta Give". В чест на 77-ия й рожден ден решихме да разкрием някои интересни факти, които научихме за личния й живот и кариера.

Даян Кийтън на 77

10 филма с Антъни Хопкинс, които трябва да гледате

Тя е преборила рак на кожата.

Кийтън е била диагностицирана с базално-клетъчен карцином на 21-годишна възраст и неотдавна вторият й лоскоклетъчен рак беше отстранен от областта около лявото й ухо. За съжаление ракът на кожата се среща в нейното семейство и нейните леля, баща и брат също са го имали. Ето защо тя никога не излиза без слънцезащитен крем в джоба си, който нанася ежедневно. За защита на лицето от слънцето й помагат и шапките, които са част от уникалния й стил.

„През 20-те си години не обръщах много внимание“, разкри Кийтън относно грижата за кожата си. „Не проучвах и не ме интересуваше, а това беше глупаво, защото ме преследваше през целия ми по-нататъшен живот, дори наскоро. Не предприемах мерки за слънцето преди 40-те си години.

14 знаменитости, на които всъщност не знаем имената

Тя е родена като Даян Хол, а не Даян Кийтън.

Даян променя името си на Кийтън (моминското име на майка си), след като разбира, че вече има актриса, регистрирана под името Даян Хол, когато се присъединява към "Actors’ Equity Association".

Ето защо филмът, който донякъде се основава на истинския романс между Уди Алън и Даян Кийтън, се казва Ани Хол. Ани е бил нейният прякор, когато е била по-млада, а Хол е истинската й фамилия.

10 знаменитости, за които не подозирате, че имат диабет

Кийтън страда от астма и други дихателни проблеми, откакто е младо момиче.

Хората с астма могат да водят пълноценен, радостен живот в днешно време, но през 50-те години на миналия век, когато възможностите за лечение са били ограничени, е било малко по-трудно да се справи със състоянието. Даян все още си спомня как е преживяла животозастрашаващ пристъп на тежка кашлица, когато е била в 4-ти клас, и как баща й е трябвало да я държи с главата надолу, за да може да си поеме дъх.

„Мислех, че умирам. Не можех да дишам. Астмата беше достатъчно лоша, но тази кашлица беше много по-лоша“, пише тя. „Когато татко ме обърна с главата надолу, дъхът ми се върна почти мигновено. Беше като чудо. Мама беше притеснена, тя не ме пускаше на училище 2 месеца“, разкри Кийтън.

Емблематичният, ексцентричен стил на Даян Кийтън все още влияе на модните тенденции днес.

Даян се превърна в модна икона, след като изигра ролята на облечената в мъжки дрехи Ани Хол в едноименния филм от 1977 г. Тя въплътява това, което трябва да носи една модерна жена в Ню Йорк, и оттогава Кийтън е разработила вечен, уникален стил, изпълнен с дизайнерски дрехи, поли и рокли, широки колани, слоеве, шапки, панталони с широки крачоли и неутрални тонове.

В известен смисъл отличителният външен вид на Кийтън представлява свобода. Понякога я наричат „приказната кръстница на безстрашния стил“, тъй като действа със смели изяви, които са мотивирани само от нейните лични предпочитания и нямат нищо общо с това, което другите хора могат да си помислят.

10 популярни дами със сериозни аргументи да нямат деца

Тя става самотна майка на 50.

Майчинският инстинкт на Даян се проявява по-късно в живота ѝ. През 1996 г., на 50 години, тя осиновява дъщеря си Декстър, а 5 години по-късно, през 2001 г., осиновява сина си Дюк. В интервю тя казва, че майчинството е най-смиряващото преживяване, което е имала, и то я е направило по-добър човек.

Въпреки че е била щастлива сама, когато осиновява децата си, тя разкрива, че би било по-добре, ако е имало някой до нея. „Като родител давам всичко, което мога, но мисля, че в най-добрия възможен сценарий трябва да имаш мъж“, казва Кийтън.

15 звезди, които оставиха бръчките си и остаряха красиво

Тя казва "не" на пластичните операции.

Въпреки че досега Даян не си е правила пластични операции, тя не е изключила възможността да го направи в бъдеще, защото в миналото е казала, че никога няма да направи много неща, като например да отиде на психиатър, но го прави така или иначе и се радва, че е предприела тази стъпка.

Все още обаче не си пада по пластичните операции. „Чувството ми е, че всеки има ръце и ръцете му винаги са около лицето му, така че ако ръцете не съвпадат с лицето, е малко странно. Моите ръце са ръцете на възрастта, на която съм. Преживели са много и изглеждат така!“ - разкрива тя.

Тя е вегетарианка.

Кийтън е вегетарианка вече 27 години. Тя не яде месо и дори е спряла да яде риба преди 7 години.

„Не искам да ям нещо, което е животно. Това е лудост. Мисля, че се храня доста добре. Искам да остана здрава, искам да остана активна, искам да работя“, разкрива тя.

снимки: Getty Images

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм