Властта в Иран е сформирала през миналата година тайна комисия, чиято цел е да наказва известни личности, подкрепили настоящите антиправителствени протести. Това показват изтекли документи, с които Би Би Си разполага, съобщиха от британската медия.

„Молех ги поне да не ме изнасилват“: Иранка разказва за изтезанията по време на разпитите

В писмо от 22 септември 2022 година, само шест дни след началото на размириците, комитетът изпраща на Министерството на икономиката списък със 141 популярни ирански личности. В него се настоява министерството да проучи данъчните им декларации и да предприеме неуточнени действия срещу тях.

Списъкът включва футболната легенда Али Даеи и актрисата Таране Алидусти. Те са сред десетките артисти, спортисти и влиятелни личности в социалните медии, които през последните седем месеца бяха подложени на икономически санкции, забрани за пътуване или задържане, след като подкрепиха призивите на протестиращите за основни свободи.

„За участие в заговор срещу Бога“: Ирански футболист, осъден на 16 години затвор (снимки)

Aктрисата Таране Алидусти e задържана, след като публикува своя снимка, на която е без забрадка и държи плакат с протестния лозунг: "Жена, живот, свобода".

Иранската актриса Таране Алидусти е арестувана, след като критикува екзекуцията на протестиращ

Демонстрациите се разпространиха бързо в цялата страна, след като на 16 септември в ареста почина Махса Амини, млада жена, която беше задържана от моралната полиция в Техеран за това, че уж носела хиджаба си "неправилно".

В знак на протест: Иранка се състезава на турнир по шах без хиджаб (снимки)

Стотици хора загинаха, а хиляди други бяха задържани при жестоките репресии от страна на силите за сигурност, които представиха протестите като "бунтове", предизвикани от чужбина.

Чрез източник от близкоизточното разузнаване Би Би Си получи три документа, които разкриват как правителството е предприело бързи и координирани действия в опит да възпре знаменитостите да не следват официалната линия.

Защо иранска режисьорка изпрати кичур коса на филмов фестивал в Индия?

В писмото от 22 септември се обявяват решенията на така наречената "работна група за знаменитости" и се посочва, че неин председател е министърът на културата и ислямското ориентиране Мохамед Мехди Есмаили, който е санкциониран от Европейския съюз за предполагаеми сериозни нарушения на правата на човека.

В писмото се посочва, че на Министерството на икономиката е наредено да прегледа данъчните декларации на 141 известни личности, за които комисията смята, че са изиграли важна роля в разпалването на размириците, и да въведе "очакваните ограничения съгласно закона".

Екзекутираха втори участник от протестите в Иран

Освен Али Даи и Таране Алидусти, която беше арестувана на 17 декември, след като осъди екзекуцията на протестиращ, и освободена под гаранция две седмици по-късно, сред известните личности в списъка са режисьорите Асгар Фаради, Манидже Хекмат, както и бившият телевизионен водещ Ехсан Карами.

В писмото не се посочват подробности за "ограниченията", с които са се сблъскали известните, но един от назованите разказва пред Би Би Си: "Инстаграм инфлуенсърите бяха заплашени от официални лица, че ако продължат да подкрепят протестите, ще трябва да плащат данъци върху всички доходи, които получават от онлайн дейностите си, което ще е една значителна сума."

Първа смъртна присъда в Иран: Екзекутираха 23-годишен мъж, протестирал срещу режима

Други две лица потвърдиха, че банковите им сметки са били блокирани, след като са изразили подкрепа за протестите.

В друг документ, обозначен като "строго секретен" и датиран от 26 септември, се казва, че "Работната група на знаменитостите" е преименувана на "Комитет на знаменитостите" и е станала постоянна.

В документа се казва също, че отговорностите на комитета са разделени, като Министерството на културата и разузнаването се занимава с "артисти, певци и медийни личности", а Министерството на спорта и разузнавателната агенция на Революционната гвардия поемат спортистите.

Разрушен е домът на иранската спортистка, състезавала се без хиджаб

Документът предупреждава, че всяко решение относно известните личности "трябва да бъде взето по начин, който минимизира разходите и увеличава ползите при контролирането на безредиците и подкрепата на принципите на режима".

В третия документ от 1 ноември се обсъжда как да се постъпи с футболистите преди Световното първенство по футбол в Катар и се казва, че активите на известен играч и треньор трябва да бъдат замразени.

В документа се допълва, че комисията е разгневена от "постоянната дързост" на актрисата Фатеме Мотамед-Аря и че е поискала от прокуратурата в Техеран "бързо да ѝ повдигне обвинение и да включи случая ѝ в дневния ред с приоритет".

Ирански спортисти “отрязаха” косите си, футболната федерация в страната “ще се погрижи” за тях (видео и снимки)

Аря е публикувала свои снимки без хиджаб и е пуснала видеоклип, в който се оплаква, че е била включена в правителствен билборд, на който са изобразени жени, носещи хиджаб.

Въпреки че се предполага, че се фокусират върху спортисти, в документа се казва, че разузнавателните агенти на Революционната гвардия са получили разрешение да задържат актрисата Катайоун Риахи.

Съобщава се, че Риахи, една от първите актриси, които свалиха хиджаба си в подкрепа на протестите, е била арестувана близо до северния град Казвин на 20 ноември и освободена под гаранция седмица по-късно.

Всичко за 49-ото Народно събрание четете ТУК

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм