Една от най-известните ирански актриси е арестувана дни след като критикува екзекуцията на мъж, участвал в общонационалните протести, които обхващат страната от септември насам, съобщват от CNN.

Таране Алидусти, която участва в спечелилия "Оскар" през 2016 г. филм "The Salesman", осъди обесването на Мохсен Шекари, който беше убит този месец при първата известна екзекуция, свързана с протестите. Съобщава се, че Шекари е бил осъден за "водене на война срещу Бога" за това, че е намушкал с нож член на паравоенните сили Басидж по време на протест в Техеран на 23 септември.

Защо иранска режисьорка изпрати кичур коса на филмов фестивал в Индия?

Държавната медия Fars News Agency, която е свързана с Гвардейците на ислямската революция, заяви, че Алидусти е била арестувана, тъй като "липсват доказателства за нейните твърдения".

Известна като феминистка активистка, Алидусти миналия месец публикува своя снимка в Instagram без ислямския хиджаб и с надпис "Жени, живот, свобода", за да покаже подкрепата си за протестното движение.

След екзекуцията на Шекари тя заяви в друг пост: "Всяка международна организация, която наблюдава това кръвопролитие и не предприема действия, е срам за човечеството".

Оттогава акаунтът ѝ в Instagram е изтрит.

Екзекутираха втори участник от протестите в Иран

Няколко дни след обесването на Шекари, на 12 декември е извършена втора екзекуция. Маджидреза Рахнавард беше обесен в североизточния град Машхад, след като беше обвинен в убийството на двама паравоенни офицери.

"Някои известни личности правят твърдения без доказателства и публикуват провокации, поради което бяха арестувани", заяви агенция Фар в доклада си за Алидости.

Местната правозащитна група Комитет за борба с насилието над жени в иранското кино заяви в Туитър, че не е ясно кое правителствено ведомство е задържало Алидусти.

Каква е истинската причина Иран да разпусне моралната полиция?


Алидусти, която е участвала в различни популярни ирански телевизионни предавания, е известна с активната си дейност в движението MeToo в иранската киноиндустрия.

Миналия месец тя опроверга съобщенията, че е напуснала Иран, като написа, че планира да остане в страната и да спре да работи.

"Ще подкрепям семействата на затворниците и убитите и ще настоявам за справедливост за тях. Ще се боря за дома си и ще платя всяка цена, за да отстоявам правата си", пише тя.

МААЕ ще посети Иран

Няколко иранци бяха осъдени на смърт чрез екзекуция по време на общонационалните протести, които бяха предизвикани от смъртта на 22-годишната Махса Амини, след като беше задържана от държавната нравствена полиция за това, че уж не е носела правилно хиджаба си.

Смъртта ѝ предизвика възмущение в Ислямската република, като известни обществени фигури се обявиха в подкрепа на движението. Оттогава насам протестите се обединяват около редица недоволства срещу авторитарния режим.

По данни на Амнести Интернешънъл към ноември иранските власти са поискали смъртно наказание за най-малко 21 души във връзка с протестите.

По данни на базираната в Норвегия организация "Ирански права на човека" от сряда насам при размириците са убити най-малко 458 души.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм