Иранска режисьорка наскоро попадна в заглавията в Индия, след като изпрати кичур от косата си на филмов фестивал в южния щат Керала, съобщава Би Би Си. Махназ Мохамади спечели награда „Духът на киното“, но не я получи лично, тъй като не успяла да поднови паспорта си, чийто срок трябвало да изтече през март.

Каква е истинската причина Иран да разпусне моралната полиция?

Гръцката режисьорка Атина Рейчъл Цангари и член на журито на IFFK получиха наградата от нейно име, държейки кичура коса в ръка.

От месеци жените в Иран протестират срещу законите в страната, които изискват носенето на забрадки и хиджаб.

Демонстрациите бяха предизвикани от смъртта на 22-годишната Махса Амини през септември. Оттогава жени от цял свят публикуват видеоклипове, на които подстригват косите си в знак на солидарност с протестиращите.

Иран с признание за 200 загинали при протестите

Коя е Махназ Мохамади?

Тя е родена в Техеран и е виден глас, свързан с правата на жените в Иран през последните две десетилетия. Нейният дебютен документален филм „Жени без сенки“ (2003) разказва за живота на бездомни и изоставени жени в държавен приют и печели няколко награди на международни филмови фестивали.

Нейният пълнометражен филм от 2019 г. „Son Mother“ имаше премиера на 44-ия Международен филмов фестивал в Торонто, като спечели специалната награда на журито на 14-ия Римски филмов фестивал.

„За медиите (само)критично“ : Един български журналист в Иран

През 2008 г. иранското правителство ѝ налага забрана за пътуване след излизането на документалния ѝ филм "Пътепис". Заснет във влак между Техеран и Анкара, филмът документира защо толкова много иранци бягат от страната.

През 2014 г. тя трябвало да излежи петгодишна присъда "за водене на пропаганда срещу иранския режим".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм