Най-малко 200 души са загинали при последните безредици в Иран, съобщават от БГНЕС, позовавайки се на изявление на Съвета за сигурност към МВР на Ислямската република.

17 000 арестувани, над 400 убити: ще успее ли режимът в Иран да потуши протестите

„В резултат на безредиците до момента са загинали 200 души, които могат да бъдат разделени на следните групи: загинали сред силите за сигурност; загинали при терористични актове; невинни граждани, загинали в резултат на ликвидирането на въоръжени групи; участници в безредиците, както и членове на въоръжени контрареволюционни и сепаратистки групи", цитира агенция Тасним съобщението на съвета.

Революционно неподчинение: Жена без хиджаб целува мъжа си по улиците на Иран

От средата на септември в Иран се провеждат масови безредици и протести във връзка със смъртта на Махса Амини, след като тя беше задържана от нравствена полиция заради неправилното носене на задължителната за жените забрадка. Жителите на страната обвиниха властите за смъртта на Махса. Иранките започнаха масово да публикуват видеоклипове в социалните мрежи, в които отрязват косите си и изгарят хиджаба. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм