Снимка на двойка в Иран, целуваща се по улиците, обиколи мрежите като уникален и красив акт на неподчинение в момент, когато правителството засилва репресиите си срещу националните протести. 

17 000 арестувани, над 400 убити: ще успее ли режимът в Иран да потуши протестите

На снимката мъж и жена се целуват на улицата, заобиколени от коли. Лицата им са скрити, но жената не носи забрадка - още по-открит акт на неподчинение, който е свързан с предполагаемото престъпление, предизвикало протестите. 

Има причина тази снимка да стане известна в социалните медии“, каза Лиза Дафтари, експерт по Близкия изток и главен редактор на The Foreign Desk, пред Fox News Digital. 

Тази снимка символизира толкова много аспекти на настоящата революция в Иран. Жена, която смело се противопоставя на законите за носене на хиджаб. Двойка, нарушаваща строгия закон на шериата, който забранява целуването на обществени места, особено ако не са женени, и смело застанала насред трафика, за да направят посланието си известно на света", обясни тя. 

Стрелба срещу протестиращи в Иран доведе до десетки жертви

Протестите започнаха в средата на септември, след като моралната полиция на страната арестува 22-годишната Махса Амини за неправилно носене на хиджаб. Полицията я откарала в болница час по-късно с наранявания, които изглеждали от побой и тя почина няколко дни по-късно. 

Настроенията срещу хиджаба стояха като ясен обединяващ символ за протестиращите с жените, които сваляха хиджаба си и подстригваха косите си в първите дни на протестите. 

 

„Иранските младежи са невероятно ентусиазирани да уведомят света, че няма да отстъпят. Те се борят за всяка свобода", каза Дафтари

Демонстранти се събраха и в Берлин през октомври в подкрепа на протестите. Снимка: Getty Images

Протестите вече се разпространиха в над 140 малки и големи градове и продължиха повече от два месеца. Иранските сили за сигурност са убили най-малко 326 протестиращи, според базираната в Норвегия неправителствена организация за правата на човека в Иран, като някои групи смятат, че общият брой може да е по-висок. 

Мондиал 2022: Играчите на Иран отказаха да пеят националния химн (видео и снимки)

Режимът направи крачка напред в репресиите, като раздаде смъртни присъди за предполагаеми престъпления, извършени по време на протестите. 

Първата смъртна присъда беше свързана с палеж, извършен срещу правителствени сгради по време на протести, а революционен съд издаде втора смъртна присъда във вторник за предполагаемо „тероризиране на хора на улицата с помощта на оръжие с острие, подпалване на мотоциклета на гражданин и нападение над човек с нож“, според уебсайта на съдебната власт Mizan Online.

Иранските власти задържаха известни актриси (снимки)

Освен това иранските сили за сигурност са започнали да атакуват тийнейджъри и деца на протестите, според New York Times. Твърди се, че служителите са затворили 14-годишен заедно с възрастни затворници и са пребили 13-годишно момиче, докато е било в цивилни дрехи. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм