Миналата седмица главният прокурор на Иран Мохамад Джафар Монтазери обяви, че "Насочващият патрул", широко известен като “моралната полиция”, ще бъде спрян. Монтазери добави, че съдебната система ще продължи да следи общественото поведение, пише The Atlantic.

Екзекутираха 23-годишен мъж, протестирал срещу режима

В типичния стил на висшите ирански служители, Монтазери беше неясен и не даде да се разбере дали върховният лидер, аятолах Али Хаменей, е одобрил решението. Той също така не разкри какво ще се случи с жените, които се появяват на публични места без задължителния хиджаб или забрадка.

Петима души бяха осъдени на смърт в Иран за убийство на член на паравоенно формирование

Иранският държавен телевизионен канал отрече изявлението на главния прокурор. Все пак протестиращите са окуражени от новината. В интервю за BBC (Би Би Си) един от протестиращите споделя: „Това, което се случва, може да се нарече революция. Хиджабът беше началото и ние не искаме нищо по-малко от смърт за диктатора и смяна на режима.“

Над 500 са екзекутираните в Иран през 2022

Много старейшини на Ислямската република са научили отдавна – всъщност от съдбата на предишния режим – да отстъпиш на протестиращите означава да разкриеш уязвимостта си. През януари 1979 г. последният крал на Иран, шахът Мохамед Реза Пахлави, се опита да потуши недоволството, с което се сблъска, като назначи за министър-председател Шапур Бахтиар, реформист, чиито близки съюзници на аятолах Рухола Хомейни, фактическият лидер на движението за сваляне на шаха, оценяваха високо. Но Хомейни веднага отхвърли този ход, наричайки новия министър-председател и неговото правителство нелегитимни и обещавайки, че движението ще продължи, докато монархията не бъде разбита.

Зеленото движение от 2009 г. беше последният, най-добър шанс на теократите. Тогава протестиращите питаха „Къде ми е гласът?” защото те все още имаха надежда да доведат до промяна, като изберат потенциален реформатор.

От всички многобройни протести, преминали през Иран през последните четири десетилетия, този последен рунд е много различен. Никое друго въстание не е било толкова широко разпространено или продължило толкова дълго и досега нито едно не е оспорвало самата основа на режима. 

 Полицията в Иран стреля от камион по бягащи хора (видео)

Този път Иран отново изглежда на прага на революция, защото не може нито да покори недоволните, нито да отговори на исканията им. Въпреки че режимът е убил повече от 400 свои граждани и е задържал около 16 000, движението не е потушено. Изправен пред неуспеха на репресиите, изглежда, че режимът отстъпва, като изтегли моралната полиция. Но защо такава отстъпка, ако духовниците знаят примера с опита на шаха да смекчи протестиращите?

В Иран протестиращите отхвърлиха новината и започнаха тридневна национална стачка. Множество магазини и базари бяха затворени тази седмица в знак на солидарност. Въпреки антизападните прояви на режима, той винаги е организирал голяма част от политическия си театър за американска консумация; в отсъствието на дипломатически отношения, това е начинът, по който се опитва да изпрати послание и да повлияе на Вашингтон.

Източник: The Atlantic

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Darik.bg на живо:

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм