Иранските власти осъдиха петима души на смърт по обвинение в убийство на член на паравоенното формирование "Басидж", а единайсет души получиха големи присъди затвор, съобщиха днес държавните медии, цитирани от Асошиейтед прес.

Правозащитна група: Над 500 са екзекутираните в Иран през 2022

Според агенция ИРНА подсъдимите – 13 мъже и трима непълнолетни, са били обвинени в убийството на Рухола Аджамиан от паравоенния доброволчески клон на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция.

Петимата, получили смъртно наказание вчера, както и още осем души са били обвинени от Революционния съд на Иран, а три момчета са били обвинени от Наказателния съд. Присъдите могат да бъдат обжалвани.

Край на моралната полиция в Иран

Според информацията убийството е било извършено в Карадж, близо до Техеран, на 12 ноември, когато група мъже са подгонили и нападнали Аджамиан с ножове и камъни. В съобщението се говореше за "размирници", под което властите обикновено имат предвид протестиращи хора, а в района по това време е имало антиправителствени демонстрации.

В Иран от над два месеца има антиправителствени протести, потушавани със сила от властите. Демонстрациите бяха предизвикани от смъртта на 22-годишната Махса Амини, задържана от нравствената полиция заради предполагаемо нарушаване на строгите правила за облеклото в Ислямската република. Протестите прераснаха в призиви за сваляне от власт на управляващите духовници и представляват едно от най-сериозните предизвикателства за режима от революцията през 1979 г.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм