Иран премахна своята морална полиция след повече от два месеца на протести, предизвикани от ареста на Махса Амини за предполагаемо нарушаване на стриктния женски дрескод в страната, съобщиха местните медии.

Водени от жените протести заляха Иран, след като 22-годишната иранка от кюрдски произход почина на 16 септември, три дни след ареста й в Техеран от моралната полиция.

Смущаващи кадри: Полицията в Иран стреля от камион по бягащи хора (видео)

„Моралната полиция няма нищо общо със съдебната система“ и е премахната, каза главният прокурор Мохамад Джафар Монтазери, цитиран от информационната агенция ИСНА. Неговият коментар дойде на религиозна конференция, където той отговори на участник, който попита "защо моралната полиция се закрива".

Моралната полиция, известна официално като Gasht-e Ershad или "Насочващ патрул", бе създадена от твърдолинейния президент Махмуд Ахмадинеджад, за да "разпространи културата на скромност и на хиджаба", изискващи задължителното покриване на главата на жените. Отрядите започнаха да патрулират през 2006 г.

Революционно неподчинение: Жена без хиджаб целува мъжа си по улиците на Иран

Съобщението за тяхното премахване дойде ден след като Монтазери каза, че "и парламентът, и съдебната система работят” (по въпроса) дали законът, изискващ жените да покриват главите си, трябва да бъде променен.

В събота президентът Ебрахим Раиси заяви в телевизионни коментари, че републиканските и ислямските основи на Иран са конституционно укрепени, „но има методи за прилагане на конституцията, които могат да бъдат гъвкави“.

Шествие за правата на хората в Иран се проведе в София (снимки)

Хиджабът стана задължителен четири години след революцията от 1979 г., която свали подкрепяната от САЩ монархия и създаде Ислямска република Иран. Служителите на моралната полиция първоначално издадоха предупреждения, преди да започнат да репресират и арестуват жени преди 15 години.

Патрулите обикновено се състоят от мъже в зелени униформи и жени, облечени в черни чадри - дрехи, които покриват главите и горната част на телата им. Ролята на полицията е еволюирала, но винаги е била противоречива дори сред кандидатите за президентския пост.

Разрушен е домът на иранската спортистка, състезавала се без хиджаб

Нормите за облекло постепенно се промениха, особено при бившия умерен президент Хасан Рухани, когато стана обичайно да се виждат жени в тесни дънки и с широки, цветни забрадки.

Но през юли тази година неговият приемник, ултраконсервативният Раизи, призова за мобилизиране на "всички държавни институции за прилагане на закона за забрадките". Раиси по това време обвини, че "враговете на Иран и исляма са се насочили към културните и религиозни ценности на обществото чрез разпространение на корупция".

Иран с признание за 200 загинали при протестите

Въпреки това много жени продължават да нарушават правилата, те оставяха забрадките на раменете си или носиха тесни панталони, особено в големите градове.

Саудитска Арабия, регионалният съперник на Иран, също използваше моралната полиция, за да наложи правилата за обличане на жените и други правила на поведение. Но след 2016 г. насам тя бе отстранена, заради стремежа на сунитското мюсюлманско кралство да се отърси от суровия си имидж. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм