Семейната вила на Елназ Рекаби - иранска състезателка по спортно катарене, която бе посрещната като герония, след като се състезава без хиджаб - е била разрушена, съобщи BBC (Би Би Си).

33-годишната Рекаби наруши задължителния дрескод на Иран на състезанието в Южна Корея, но по-късно каза, че забрадката й е паднала "по невнимание".

Иранска спортистка бе посрещната като героиня, след като се състезава без хиджаб (видео)

Според източници на Би Би Си тя е била принудена да се извини.

Тази седмица в социалните мрежи започна да циркулира видео, показващо руините на къща и спортни медали сред отломките.

Давуд - братът на Елназ Рекаби и също топ спортист - плаче във видеото.

Антиправителствени активисти заклеймиха унищожаването на къщата като акт на отмъщение срещу Рекаби - въпреки че не е ясно кога са заснети кадрите.

Новинарската агенция Tasnim потвърди, че къщата е била разрушена, но казва, че това се дължи на факта, че семейството не е имало валидно разрешение за нейното строителство.

Смущаващи кадри: Полицията в Иран стреля от камион по бягащи хора (видео)

Според агенцията всичко това се е случило преди Рекаби да се състезава без забрадка през октомври.

Жените в Иран са задължени да покриват косите си със забрадка или хиджаб, а ръцете и краката си с широки дрехи. Спортистките също трябва да спазват дрес кода, когато официално представляват Иран на състезания в чужбина.

Иран с признание за 200 загинали при протестите

Голяма тълпа посрещна Елназ Рекаби на летището в Техеран след състезанието в Южна Корея, наричайки я „героиня“. Тя пристигна на летището без забрадка, покрила косата си с черна бейзболна шапка и качулка.

Снимка: БГНЕС

На следващия ден тя се срещна с иранския спортен министър със същите дрехи, което породи съмнение, че през цялата нощ не си е била вкъщи.

Снимка: БГНЕС

Революционно неподчинение: Жена без хиджаб целува мъжа си по улиците на Иран

Според източник на Би Би Си, Рекаби е била задържана в стая в сградата на Националния олимпийски комитет на Иран от агенти в цивилни дрехи преди да се срещне с министъра.

Ден преди да се завърне в Иран, чрез публикация в акаунта на си в Инстаграм спортистката се извини, че е „притеснила всички“.

„Много ме е страх“: Транс жена премахна гърдите си, принудена от властите в Катар

“Заради лош тайминг и неочаквания от мен призив да се кача на стената, хиджаба на главата ми се свали неволно”, обясни тя.

Според източника обаче властите са заплашили да отнемат имуществото на семейството на Рекаби, ако тя не направи това изявление.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм