Противоречието относно домакинството на Катар на Световното първенство по футбол се фокусира най-вече върху правата на ЛГБТ в страната и около криминализирането на еднополовите връзки. Транссексуалните катарци могат да бъдат задържани за „нарушаване на обществения морал“, което не изисква съдебен процес или официално обвинение. Би Би Си разговаря с двама транскатарци за живота им.

Индонезия праща в затвора за извънбрачен секс - важи и за туристите

„Много се страхувам, но просто искам хората да знаят, че съществуваме“, казва Шахд за решението си да говори открито за живота като транссексуална жена. Подобно на другия човек в тази статия сме променили името на Шахд, за да я защитим, пише британското издание.

"Изпращаме й съобщения чрез криптирано приложение за нейната безопасност и тя се отдалечава от дома си, за да ни проведе видеоразговор с нас тайно от затъмнена стая", пише Би Би Си.

Шахд ни показва косата си, която е била принудена да подстриже в мъжки стил, но не разкрива от кого.

След това тя разкопчава ризата си, за да ни покаже рани отгоре на гърдите си.

Изтезания за семействата на иранските национали, ако футболистите “не се държат правилно”

Шахд казва, че раните са следствие от ареста му за това, че "се прави на жена". Властите й казали да премахне гръдната тъкан, която се е образувала, откакто е започнала да приема естроген. А него получава без рецепта от друга страна.

Загубих работата си и приятелите си. Бях арестуван и разпитван няколко пъти заради самоличността ми. Загубих всичко“, казва тя.

Катар е една от повече от 60 държави, в които е незаконно да си гей. В Катар хомосексуалните актове са против закона, защото се считат за неморални според ислямския закон на шериата.

Русия прие закон против ЛГБТ: „Няма Западът да прокара сатанизма и тук“

Наказанията включват глоби, присъди, затвор до седем години и дори смърт чрез убиване с камъни, въпреки че няма данни това да се е случило.

Полицията може да задържи някого до шест месеца по подозрение в нарушаване на законите за „защита на общността“ без съдебен процес или обвинение, ако подозира, че дадено лице е „нарушило обществения морал“.

Шахд казва, че постоянно се страхува от арест.

Мондиал 2022: Играчите на Иран отказаха да пеят националния химн (видео и снимки)

Неотдавнашен доклад на неправителствената организация Human Rights Watch описва подробно арестите на ЛГБТ хора в Катар и открива, че сред тях има няколко транс хора, базирани единствено на изразяване на пола им чрез дрехи, прическа или грим.

Шахд избягва многолюдните места в натоварените часове на деня, защото чувства, че хората я наблюдават и може да я докладват на полицията.

Тя казва, че е била арестувана за това, че "се прави на жена", защото носи грим и описва правителствения отдел за превантивна сигурност - клон на правоприлагащите органи на Катар - като "банда".

Посланикът на световното в Катар: Хомосексуализмът е увреждане на ума

"Те ви залавят и не позволяват да кажете на никого къде се намирате. Затворът е подземен, където те третират като престъпник", казва тя.

Оковават ни с белезници, за да защитават обществото от нас", сподели тя.

Не успяхме да проверим независимо информацията на Шахд за ареста, тъй като тя не е получила официален запис за задържане.

Шахд казва, че всеки, който е бил в затвора по причини, подобни на нея, се изпраща на лекар за така наречената „конверсионна терапия“. Тя ни показва екранни снимки на препоръките си за сесии в терапевтичен център в Доха. Официален служител на катарското правителство отрече, че правителството оперира или лицензира каквито и да е „центрове за преобразуване“.

Правилата на Катар за световното: Може да спиш с непознат в една стая, но не и да правите секс

Казаха ми, че може да отида в ада заради това, но аз вярвам, че Бог ме е създал такава, каквато съм. Аз съм жена. Ако можех да бъда мъж, щях да го направя. Животът ми би бил много по-лесен“, каза тя.

Нещата станаха толкова зле за Сара, друга транссексуална жена, че тя избяга от Катар и сега кандидатства за убежище в Европа.

Тя ни разказва как е оставила всичко, като е взела само една чанта с вещи и малко пари.

Бях на ръба да се самоубия или да си тръгна и реших да си тръгна“, споделя тя.

“Ти си безценно съкровище”. Мис Аржентина и Мис Пуерто Рико сключиха брак (видео и снимки)

Сара казва, че тя също е била принудена да премине през конверсионна терапия няколко пъти, но не вярва, че призивите за бойкот на Световната купа заради законите на Катар за хомосексуалността са продуктивни.

Главният изпълнителен директор на ръководния орган на футбола ФИФА призова да се обърне внимание на конкуренцията, а не на политиката. Въпреки това различни благотворителни организации продължават да изискват от него гаранции, че никоя друга държава със закони срещу ЛГБТ не може да бъде домакин на Световното първенство в бъдеще.

Силите за сигурност в Катар са арестували и малтретирали ЛГБТ хора

Катар "категорично отхвърли" твърденията на Шахд и Сара.

Правителствен служител повтори многократно повтаряното си послание, че „всеки е добре дошъл“ на Световното първенство и каза, че фенове „от всички сфери на живота се събират в Катар, за да изградят мостове на приятелство и да разрушат бариерите на неразбирането“.

Служителят твърди, че Катар "не толерира дискриминация срещу никого" и е сред най-безопасните страни в света. Неотдавнашен доклад на Amnesty International обаче оспорва тези твърдения.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм