Долната камара на руския парламент гласува единодушно за разширяване на забраната за така наречената "гей пропаганда", предаде Би Би Си.

Съгласно последната версия на закона всяка реклама на хомосексуалността - включително в книги, филми и онлайн - е незаконна и води до тежки санкции.

Германия стартира план за защита на правата на ЛГБТИ

Този закон получи прякора закон „Отговор на Блинкен“, след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен го разкритикува като „удар по свободата на изразяване“.

Активистите казват, че това е пореден опит за репресии срещу ЛГБТ общността в Русия.

Законът бе одобрен с 397 гласа срещу нито един против в Думата - долната камара на Русия. Нямаше въздържали се.

Законопроектът все още трябва да бъде приет в горната камара и да бъде подписан от президента Владимир Путин, но това до голяма степен се разглежда като административна стъпка.

Посланикът на световното в Катар: Хомосексуализмът е увреждане на ума

Първоначалната версия на спорния закон за „гей пропагандата“ беше приета през 2013 г., забранявайки „пропагандата на нетрадиционни сексуални отношения“ – изобразяване на еднополови връзки сред деца.

Законът категоризира всички положителни изображения на еднополови връзки в средствата за масово осведомяване или реклами под същата шапка като разпространение на порнография, насърчаване на насилие или подклаждане на расово, етническо и религиозно напрежение.

“Ти си безценно съкровище”. Мис Аржентина и Мис Пуерто Рико сключиха брак (видео и снимки)

Рекламите, книгите и филмите с положително представяне на ЛГБТ хора ще бъдат забранени, което предизвиква опасения от издателите, които предупреждават, че това може да засегне класиката на руската литература.

Всички дискусии онлайн по ЛГБТ теми могат да бъдат блокирани и продажбата на стоки с ЛГБТ лозунги или символи също ще бъде забранена.

Ученици в САЩ обявяват бойкот заради анти ЛГБТ политика

Всеки, който наруши закона, ще бъде изправен пред глоба до 400 000 рубли (6 600 долара), докато компаниите може да се наложи да платят до 5 милиона рубли (82 100 долара).

Чужденците и хората без гражданство рискуват да бъдат затворени или експулсирани от Русия, ако не се съобразят.

Русия криминализира публичното споменаване на еднополови двойки

Активисти за правата на човека и ЛГБТ групи заявиха, че разширяването означава, че всяко действие или публично споменаване на ЛГБТ общността се криминализира.

Ксения Михайлова от базираната в Русия група за подкрепа на ЛГБТ „Виход“ (игра на думи, означаваща „излизане“) каза, че първоначалната забрана преди девет години е предизвикала вълна от атаки срещу гей общността.

Тя каза пред агенция Ройтерс, че сега ще има "цунами" от агресия, защото поправката в сила "казва, че държавата не е против насилието срещу ЛГБТ хора".

Русия глоби TikTok за „ЛГБТ пропаганда“ и Twitch заради украинско съдържание

В сряда Антъни Блинкен призова Русия да се откаже от законопроекта „и да зачита човешките права и достойнството на всички“.

Председателят на Думата Вячеслав Володин, който го нарече "Отговор на Блинкен" в парламента, беше на друго мнение.

Той обяви, че законодателството ще защити страната от ценностите на ЛГБТ, които той нарече "мрак", разпространяван от Запада.

Италия прие нова ЛГБТ стратегия точно преди встъпването на Мелони

Владимир Путин превърна антигей реториката в крайъгълен камък на своята политическа програма.

В неотдавнашна реч той обвини Запада, че „се движи към открит сатанизъм“, цитирайки като пример насърчаването на правата на гейовете и транссексуалните в Европа.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм